Az utolsó blues

olvasói
(0)
Mára tendenciává érett, hogy az ősz a magyar filmek premiereinek időszaka (is): az idén sincs másként, örvendetes, hogy jó néhány hétre jut egy újabb filmbemutatónk. A Veronika kettős élete című Kieslowski-mű talaján álló, egyetlen nap leforgása alatt játszódó Az utolsó blues egy különös szerelmi háromszöget állít cselekménye fókuszába.


Elsőre úgy fest, a film hősének, Andrásnak kijutott a jóból: látszólag boldogan él feleségével és kisfiával, továbbá jól menő péküzletet visz legjobb barátjával. Andrásnak azonban van egy másik élete is: szakmai utak örvén rendszeresen Krakkóba látogat, ahol csodaszép és minden mozdulatáért rajongó szeretője várja. Évek óta megy ez minden gond nélkül. Akkor kezd el bonyolódni hősünk helyzete, amikor kihívja maga ellen a sorsot, és házasságot ajánl szeretőjének - az ügy már csak azért is kényes, mert András természetesen tisztában van vele, hogy terve nem realizálható, így előbb-utóbb színvallásra fog kényszerülni élete hölgytagjai előtt.


Az utolsó blues az első jeleneteitől az utolsókig a misztikummal kacérkodik: Gárdos Péter (A skorpió megeszi az ikreket reggelire; A brooklyni testvér) rendező a központi hős sorsának természetfeletti értelmezését igyekszik kínálni, azonban amikor másvilági dimenziókban kutakodik, mintha elvesztené a fonalat. A film nem is a direktor ez irányú törekvései miatt érdemes a figyelemre, Az utolsó blues erényei a pazar fényképezésben és a remek színészi alakításokban vannak: a főszerepet játszó Kulka János, a feleség szerepében látható Fullajtár Andrea vagy a szeretőt alakító Agnieszka Wagner mind ihletetten hozzák az általuk megcélzott figurát.
Tutajos
2002.10.10
|
magyar filmdráma, 96 perc, 2001
A harmincöt éves András kettős életet él Budapesten és Krakkóban. Aztán egyszer csak elromlik a fék... Misztikus-szerelmes-romantikus film, egy teljes albumnyi cicivel.
Rendező:

Gárdos Péter

(6 kép)


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:25
Gyémánthajsza
amerikai krimivígjáték, 2018
18:45
A Riviéra vadorzói
amerikai vígjáték, 1988
18:55
Persepolis
francia animációs film, 2007 (feliratos)
19:00
Úszó erőd
amerikai-francia akciófilm, 1992
19:00
Next - A holnap a múlté
amerikai akciófilm, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.