Táncos a házban

olvasói
(0)
Agustín Rejas (Javier Bardem) jogászból lett rendőrnyomozó egy dél-amerikai államban, amelynek békéjét terrortámadások sorozata dúlja fel. Persze ez csak látszólagos béke volt, egy olyan puskaporraktáré, amelyben piromániások játszadoznak, de a véres merényletek értelmetlensége így is sokkoló. Mindenhol egy bizonyos Ezequiel elnököt éltetnek a tettesek, illetve a tett helyszínén hagyott üzeneteik.
Ki lehet ez a véreskezű, kommunista népvezér? Mivel képes ilyen rettentő megszállottságba magával rántani a legártatlanabbnak tűnő embereket is? Hosszas és eredménytelen nyomozás után az első bíztató nyomokat követve Rejas a hegyvidék felé veszi az irányt, ahol gyermekkorát töltötte. Mint oly sokszor a krimi műfajában, a megoldás közelebb van hozzá, mint kezdetben hitte volna. 
 
A forgatókönyvet Nicholas Shakespeare saját regényéből adaptálta. A történetet minden bizonnyal a perui Fényes Ösvény terrorhálózat ihlette, de konkrét helyre és időre nem esik utalás. John Malkovich első rendezésének középpontjában Javier Bardem (Sonka, sonka; Mielőtt leszáll az éj) szuggesztív alakítása áll, a képi megformálás kevésbé izgalmas, de elegáns. A krimiszerű rejtély megoldásán túl a film inkább a szereplők, elsősorban a főhős lelki mozgatórugóinak feltárására szán időt. A Táncos a házban a bűnügyi izgalmakat eszközként használja, hogy az emberi sorsról, a hatalomról és a káoszról való elmélkedését feszültebbé tegye. Egy igazságot kereső, de esendő főhős mellé csatlakozva lassan azt ismerjük fel, hogy az elvek és indulatok dzsungeléből milyen nehéz ép ésszel kitalálni.
nelson
2004.01.15
|
The Dancer Upstairs
amerikai-spanyol filmdráma, 133 perc, 2002
Egy dél-amerikai államban egy vívódó rendőrnyomozó a véres terrorcselekményekért felelős, rejtőzködő népvezér után nyomoz. John Malkovich rendezői bemutatkozása egyszerre krimi és meditáció sorsról-hatalomról.
rendező:

John MalkovichFilm premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.