Amerikában

olvasói
(0)
Jim Sheridan rendező a nagy ívű, szívhez szóló filmdrámák (A bal lábam; Apám nevében) kismestereként tette le a névjegyét a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, olyan munkákkal, amelyeket a szélesebb közönség és az Oscar-ítészek egyaránt kedvelnek. Ezeket a többnyire olcsó, ámde igen hatásos eszközökkel operáló műveket Amerikában igaz művészfilmként, Európában viszont inkább afféle középfajú szórakoztató darabokként aposztrofálják – a Sheridanhez hasonló érdeklődésű és talentumú direktorok számára gyakran az jelenti a vég kezdetét, amikor már komolyan veszik a maguk állítólagos művész státuszát, és személyes, önéletrajzi elemekből szőtt mozit, hogy ne mondjam: szerzői filmet próbálnak készíteni.
Jim Sheridan most valami ilyesmibe fogott, és életútjának egy szívszorító momentumát álmodta celluloidra. Azt a számára traumatikus időszakot jelentő néhány évet dolgozta fel, amikor Írországból New Yorkba költözött családjával. Az Amerikában hősei ír emigránsok: Johnny és Sarah két kislányukkal azért kelnek át az óceánon, hogy így próbáljanak megszabadulni démonaiktól, melyek kisfiuk hirtelen jött halála óta kísértik őket. Jó időbe telik, míg a bevándorlók megtanulnak kiigazodni a kusza New York-i viszonyok között, ám lassan mégis csak megtalálják a helyüket, sőt lelki egyensúlyuk is stabilizálódni kezd és a jövőbe vetett hitük is megerősödik. 
A forgatókönyvet a rendező két lánya segítségével írta, nem véletlen hát, hogy a film legeltaláltabb karaktere épp a két gyermekfigura. A picinyke színésznők visznek életet a filmbe, nekik köszönhető, hogy a gyakran egy rugóra járó és helyenként modorosnak tetsző jelenetek bírnak néminemű érdekességgel. Elsősorban miattuk lehet érdekes a film azok számára, akik nem tűzijátékot nézni járnak moziba.
Homolka
2004.01.21
|
In Amerika
angol-ír filmdráma, 105 perc, 2002
Egy ír emigráns család viszontagságai New Yorkban. A bal lábam és az Apám nevében rendezőjének önéletrajzi elemekkel teletűzdelt filmdrámája.
Rendező:

Jim Sheridan

(5 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Pomádé
amerikai zenés film, 1978
18:10
Dr. Hope: Egy asszony nem adja fel 2.
német életrajzi filmdráma, 2009
18:20
Millió dolláros bébi
amerikai filmdráma, 2004
18:40
Pokolfajzat
amerikai akciófilm, 2004
18:45
Cliffhanger - Függő játszma
amerikai akciófilm, 1993
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.