Amerikában

olvasói
(0)
Jim Sheridan rendező a nagy ívű, szívhez szóló filmdrámák (A bal lábam; Apám nevében) kismestereként tette le a névjegyét a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján, olyan munkákkal, amelyeket a szélesebb közönség és az Oscar-ítészek egyaránt kedvelnek. Ezeket a többnyire olcsó, ámde igen hatásos eszközökkel operáló műveket Amerikában igaz művészfilmként, Európában viszont inkább afféle középfajú szórakoztató darabokként aposztrofálják – a Sheridanhez hasonló érdeklődésű és talentumú direktorok számára gyakran az jelenti a vég kezdetét, amikor már komolyan veszik a maguk állítólagos művész státuszát, és személyes, önéletrajzi elemekből szőtt mozit, hogy ne mondjam: szerzői filmet próbálnak készíteni.
Jim Sheridan most valami ilyesmibe fogott, és életútjának egy szívszorító momentumát álmodta celluloidra. Azt a számára traumatikus időszakot jelentő néhány évet dolgozta fel, amikor Írországból New Yorkba költözött családjával. Az Amerikában hősei ír emigránsok: Johnny és Sarah két kislányukkal azért kelnek át az óceánon, hogy így próbáljanak megszabadulni démonaiktól, melyek kisfiuk hirtelen jött halála óta kísértik őket. Jó időbe telik, míg a bevándorlók megtanulnak kiigazodni a kusza New York-i viszonyok között, ám lassan mégis csak megtalálják a helyüket, sőt lelki egyensúlyuk is stabilizálódni kezd és a jövőbe vetett hitük is megerősödik. 
A forgatókönyvet a rendező két lánya segítségével írta, nem véletlen hát, hogy a film legeltaláltabb karaktere épp a két gyermekfigura. A picinyke színésznők visznek életet a filmbe, nekik köszönhető, hogy a gyakran egy rugóra járó és helyenként modorosnak tetsző jelenetek bírnak néminemű érdekességgel. Elsősorban miattuk lehet érdekes a film azok számára, akik nem tűzijátékot nézni járnak moziba.
Homolka
2004.01.21
|
In Amerika
angol-ír filmdráma, 105 perc, 2002
Egy ír emigráns család viszontagságai New Yorkban. A bal lábam és az Apám nevében rendezőjének önéletrajzi elemekkel teletűzdelt filmdrámája.
Rendező:

Jim Sheridan

(5 kép)


Film premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
A világhírű zongoraművész, a Liszt-díjas Farkas Gábor legújabb, a Hungaroton gondozásában megjelent lemezének anyagát mutatja be szerda esti koncertjén.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
18:15
Dirty Dancing 2. (Piszkos tánc 2.)
amerikai romantikus dráma, 2004
18:20
A csodálatos Pókember
amerikai akciófilm, 2012
18:50
Az olasz munka
angol krimivígjáték, 1969
18:50
Danny Collins
amerikai dráma, 2015
19:00
Árvaház
spanyol-mexikói horror, 2007
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.