A mohácsi vész

olvasói
(0)
Ki gondolta volna, hogy II. Lajos király afférja a Csele-patakkal nem volt több laza PR-fogásnál, hogy egy korrupt trágyadombon élünk, illetve, hogy némi „spéci H2O” segítségével a magyarság csodákat művelhet? Sokan csak a félkarú rablónak merik elmesélni nemzetféltő rémálmaikat, a 82 éves Jancsó Miklós és bátran örökifjú nyugdíjasklubja azonban szolid öt év alatt az ötödik abszurdba és káromkodásba hajló nagyjátékfilmjét készíti el a zivataros évszázadainkat és borús jelenünket bebarangoló Kapa (Mucsi Zoltán) és Pepe (Scherer Péter) főszereplésével.
A történelem színfala mögött csendőrből betyárrá vedlő, sokszor egymással is ruhát cserélő hősök apadhatatlan szkepszisének és kifogyhatatlan kalandjainak úgy tűnt, csak a fantázia szabhat határt, A mohácsi vész azonban megcáfolja ezt a feltevést. A posztmodern magyar Stan és Pan legújabb szubjektív hadjárata tudniillik hiába állít görbe tükröt a háromtenger-verziós történelemfelfogás elé, a történet folyamán bemutatott helyzetek és gyakorlatok egy véletlengenerátor művei, a megelőző négy Jancsó-film adatbázisából merítve. Az életmű kései fejezetének szerelmesei bizonyára elnéző mosollyal szemlélik majd, amint Kapa még a film nyolcvanadik percében is minden különösebb motiváció nélkül püföli Pepét, azt azonban kevesen fogják megérteni, hogy az alkotók a korábbi művekre jellemző szabad tér- és időkezelést feladva hogyan képesek leragadni egy nyavalyás időgépnél és egy egyfedelű sztorinál. A dramaturgiai értelemben vett enyhülés magyarázata minden bizonnyal az európai uniós csatlakozásban keresendő, hiszen egy olyan országban már a filmrendező is fellélegezhet, ahol Palya Bea és Fekete Pákó együtt ápolják a magyar népdalkincset. A többi pedig már történelem, ami ugye elveszett Mohácsnál.
csmozi
2004.02.12
|
magyar filmszatíra, 90 perc, 2003
Kapa és Pepe visszautaznak 1526-ba, a mohácsi csatatérre, hogy pár rozsdás gépfegyverrel megverjék Szulejmán seregeit, és végre az egész világgal megismertessék azt a nyelvet, amin a legszívesebben káromkodnak.
Rendező:

Jancsó MiklósFilm premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
A Budapest Borfesztivál 28. alkalommal várja a borozni, kikapcsolódni, szórakozni vágyókat a főváros egyik legimpozánsabb helyszínén, a megújuló Budai Várban.
Filmek a TV-ben
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.