Született feleség

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (22)
Suzanne Pujol (Catherine Deneuve) született feleség. Reggelente ondolált hajjal kocog, versikéket ír a természetről, szemet huny férje (Fabrice Luchini) kalandjai fölött, és mindenben támogatja felnőtt gyermekeit.
Hogy milyen, amikor életre kel egy szobanövény, és módszeresen felfalja a gazdáját, akkor derül ki, amikor hősnőnk esernyőgyárat vezető hites ura a munkásai sztrájkja miatt időlegesen távozni kényszerül a városból. A gyár vezetését némi habozás után a feleség veszi át, aki remekül szót ért mindenkivel, s annak rendje és módja szerint felvirágoztatja a vállalkozást. Suzanne (látszólagos) öntudatra ébredésével párhuzamosan fény derül nem egy turpisságára a múltból – többek között egy kalandra a jelenlegi polgármesterrel (Gérard Depardieu) –, vagyis egyáltalán nem olyan sajnálatra méltó ő, mint azt kezdetben gondoltuk, s végül mindenki felett győzedelmeskedik.
 
François Ozon kétségtelenül szórakoztató, de nem sok újat mondó filmjének mozgatórugója ezúttal is a gyengeség álcája mögött rejtőző fifikás dög, vagyis a nő, aki minden gyarlóságával együtt is imádnivaló. Ozont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a francia mozi polgárpukkasztó fenegyereke szinte minden évben meglepi rajongóit valami ínyencséggel: ezúttal Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy színdarabját adaptálta. Az 1977-ben, Észak-Franciaországban játszódó pszeudo-retro politikai szatíra, amely az emancipáció és a zsarnok családfőtől való függetlenedés kérdéseit feszegeti, igencsak meglepő választás a rendezőtől. Leginkább ujjgyakorlatnak, stílusjátéknak tűnik, pláne közvetlenül a Menedék után, ennek ellenére szervesen illik az életműbe. Csak egy kicsit más, mint amit megszoktunk.  
 
zsinora
2011.08.25
|
Potiche
francia vígjáték, 103 perc, 2010
1977-ben járunk, Suzanne Pujol mintafeleség, aki gazdag iparos férjének teljesen alá van rendelve. Ám egy sztrájk és férjének kényszerszabadsága következtében hirtelen a gyár igazgatói székében találja magát.
Rendező:

Francois Ozon

Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2011. augusztus 25.
(12 kép)


Film premierek

Ugye boldog vagy?

német vígjáték, 80 perc, 2019

Jó srácok

amerikai vígjáték, 95 perc, 2019

Volt egyszer egy… Hollywood

amerikai szatíra, 161 perc, 2019
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Filmek a TV-ben
18:10
Fenyvesek úrnője 2.
német-osztrák romantikus dráma, 2013
18:15
Zuhanás a szerelembe
amerikai romantikus vígjáték, 1984
18:25
Garni-zóna
amerikai romantikus film, 1982
18:30
Pókember
amerikai akciófilm, 2002
18:35
Az oroszlánkirály
amerikai animációs film, 1994
Ma 15:00-től Zurgó együttes a Mesterségek Ünnepén, 21:00-től meg táncház velük! @mestersegekunnepe #mestersegekunnepe #zurgoegyuttes #programajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.