Született feleség

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (22)
Suzanne Pujol (Catherine Deneuve) született feleség. Reggelente ondolált hajjal kocog, versikéket ír a természetről, szemet huny férje (Fabrice Luchini) kalandjai fölött, és mindenben támogatja felnőtt gyermekeit.
Hogy milyen, amikor életre kel egy szobanövény, és módszeresen felfalja a gazdáját, akkor derül ki, amikor hősnőnk esernyőgyárat vezető hites ura a munkásai sztrájkja miatt időlegesen távozni kényszerül a városból. A gyár vezetését némi habozás után a feleség veszi át, aki remekül szót ért mindenkivel, s annak rendje és módja szerint felvirágoztatja a vállalkozást. Suzanne (látszólagos) öntudatra ébredésével párhuzamosan fény derül nem egy turpisságára a múltból – többek között egy kalandra a jelenlegi polgármesterrel (Gérard Depardieu) –, vagyis egyáltalán nem olyan sajnálatra méltó ő, mint azt kezdetben gondoltuk, s végül mindenki felett győzedelmeskedik.
 
François Ozon kétségtelenül szórakoztató, de nem sok újat mondó filmjének mozgatórugója ezúttal is a gyengeség álcája mögött rejtőző fifikás dög, vagyis a nő, aki minden gyarlóságával együtt is imádnivaló. Ozont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a francia mozi polgárpukkasztó fenegyereke szinte minden évben meglepi rajongóit valami ínyencséggel: ezúttal Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy színdarabját adaptálta. Az 1977-ben, Észak-Franciaországban játszódó pszeudo-retro politikai szatíra, amely az emancipáció és a zsarnok családfőtől való függetlenedés kérdéseit feszegeti, igencsak meglepő választás a rendezőtől. Leginkább ujjgyakorlatnak, stílusjátéknak tűnik, pláne közvetlenül a Menedék után, ennek ellenére szervesen illik az életműbe. Csak egy kicsit más, mint amit megszoktunk.  
 
zsinora
2011.08.25
|
Potiche
francia vígjáték, 103 perc, 2010
1977-ben járunk, Suzanne Pujol mintafeleség, aki gazdag iparos férjének teljesen alá van rendelve. Ám egy sztrájk és férjének kényszerszabadsága következtében hirtelen a gyár igazgatói székében találja magát.
Rendező:

Francois Ozon

Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2011. augusztus 25.
(12 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi, 2004
18:25
A kilencedik kapu
amerikai thriller, 1999
18:25
Jack Reacher: Nincs visszaút
amerikai akciófilm, 2016 (ism.)
18:35
Rossz társaság
amerikai krimi, 2002
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.