Született feleség

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (22)
Suzanne Pujol (Catherine Deneuve) született feleség. Reggelente ondolált hajjal kocog, versikéket ír a természetről, szemet huny férje (Fabrice Luchini) kalandjai fölött, és mindenben támogatja felnőtt gyermekeit.
Hogy milyen, amikor életre kel egy szobanövény, és módszeresen felfalja a gazdáját, akkor derül ki, amikor hősnőnk esernyőgyárat vezető hites ura a munkásai sztrájkja miatt időlegesen távozni kényszerül a városból. A gyár vezetését némi habozás után a feleség veszi át, aki remekül szót ért mindenkivel, s annak rendje és módja szerint felvirágoztatja a vállalkozást. Suzanne (látszólagos) öntudatra ébredésével párhuzamosan fény derül nem egy turpisságára a múltból – többek között egy kalandra a jelenlegi polgármesterrel (Gérard Depardieu) –, vagyis egyáltalán nem olyan sajnálatra méltó ő, mint azt kezdetben gondoltuk, s végül mindenki felett győzedelmeskedik.
 
François Ozon kétségtelenül szórakoztató, de nem sok újat mondó filmjének mozgatórugója ezúttal is a gyengeség álcája mögött rejtőző fifikás dög, vagyis a nő, aki minden gyarlóságával együtt is imádnivaló. Ozont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, a francia mozi polgárpukkasztó fenegyereke szinte minden évben meglepi rajongóit valami ínyencséggel: ezúttal Pierre Barillet és Jean-Pierre Grédy színdarabját adaptálta. Az 1977-ben, Észak-Franciaországban játszódó pszeudo-retro politikai szatíra, amely az emancipáció és a zsarnok családfőtől való függetlenedés kérdéseit feszegeti, igencsak meglepő választás a rendezőtől. Leginkább ujjgyakorlatnak, stílusjátéknak tűnik, pláne közvetlenül a Menedék után, ennek ellenére szervesen illik az életműbe. Csak egy kicsit más, mint amit megszoktunk.  
 
zsinora
2011.08.25
|
Potiche
francia vígjáték, 103 perc, 2010
1977-ben járunk, Suzanne Pujol mintafeleség, aki gazdag iparos férjének teljesen alá van rendelve. Ám egy sztrájk és férjének kényszerszabadsága következtében hirtelen a gyár igazgatói székében találja magát.
Rendező:

Francois Ozon

Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2011. augusztus 25.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.