Srác a biciklivel

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (6)
Aki ismeri a Dardenne testvérek életművét, az tudhatja, hogy mire számíthat: rengeteg együttérzéssel tálalt, személyes tragédiába oltott társadalmi realizmust a belga valóság hideg talaján. Persze a világért nem akarjuk senkinek a kedvét elvenni, ugyanis kizárólag jó filmekről van szó.
Luc és Jean-Pierre Dardenne (Lorna csendje, A gyermek) Belgium egyik legfőbb kulturexportja, munkáik minden fontos nemzetközi filmfesztivál fénypontjának számítanak – nálunk a Titanic vetített tőlük retrospektív válogatást –, ez azonban nem jelenti azt, hogy filmjeik olyan elképesztően látványosak volnának, sőt. Dardenne-ék világa szürke, szélfútta és hideg, olyan városszéli, lakótelepi míliő, ahol a bevándorlókkal dúsított munkásosztály honol a maga széthulló értékeivel és rendre széteső családmodellel – és már ki is bújt belőlünk a szociológus.
 
A 11 éves Cyril is nevelőotthonban él, már amikor nincs szökésben, noha apja azt ígérte, hogy csak átmeneti időre, egy hónapra adja be, míg elrendezi dolgait. A hónap rég letelt, apuka felszívódott, a kisfiú pedig lassan kezelhetetlenné válik, és rögeszmésen szeretett biciklije után ered, amely az egyetlen kapcsolatot jelenti számára a tékozló apához – segítségére pedig egy véletlen mellésodródó fodrásznő lesz, aki hamar pótmamává válik. Nem várt fordulatok gazdagítják a dráma létére is néhol krimiként feszült történetet – amely egyfajta főhajtás François Truffaut 400 csapása előtt –, de a film legfőbb erénye a legkülönbözőbb műfajokban is egyformán remek Cécile De France (Magasfeszültség, Lakótársat keresünk) pazar játéka.  
Vízer
2011.09.16
|
Le gamin au vélo
belga-francia-olasz filmdráma, 87 perc, 2011
Egy tizenegy éves rossz kisfiút otthagy az apja, ő pedig kétségbeesetten keresni kezdi.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2011. szeptember 22.
(10 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.