Egy nap

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (35)
Emma és Dexter 1988. július 15-én, a ballagás utáni buli éjszakáján gabalyodnak egymásba, de a románcuk barátságként folytatódik. Egyetemre mennek, élik a saját életüket, benne hullámhegyekkel és -völgyekkel, kicsi és nagy tragédiákkal. Útjaik időről időre kereszteződnek, és alakítják egymást, észrevétlenül…
Azok, akik olvasták az angol David Nicholls 2009-es, azonos című bestsellerét, talán többé-kevésbé csalódnak majd a maga adaptálta, és a dán Lone Scherfig (Olasz nyelv kezdőknek, Egy lányról) által rendezett filmben. Akik azonban a vásznon találkoznak először Emma és Dexter történetével, valószínűleg azzal az elégedett érzéssel távoznak a moziból, hogy igen, végre egy szerethetően őszinte romantikus darab.
 
Az Egy nap ugyan nem tartogat rendkívüli meglepetéseket sem sztoriban, sem cselekményvezetésben (bár dicséretes az a dramaturgiai ötlet, hogy hőseink két évtizeden át szövődő szerelmi-baráti-szerelmi kapcsolatának aktuális állását minden év egyazon napján, nevezetesen július 15-én látjuk), de számos olyan plusz van benne, amitől emlékezetessé lesz.
 
A már említett, pointírozott cselekményszövés mellett a többdimenziós, előttünk fejlődő karakterek (Anne Hathaway és Jim Sturgess kettősére nincs jobb szó, mint a „cuki”) a mindannyiunk számára ismerős, finoman kidolgozott helyzetek, s társadalmi és generációs konfliktusok, valamint a magával ragadó atmoszféra együttesen emeli az Egy napot az egy kaptafára készülő, kliséktől hemzsegő, és többnyire elbénázott befejezésű romantikus mozik fölé.
zsinora
2011.10.19
|
One Day
amerikai romantikus filmdráma, 108 perc, 2011
Emma és Dexter megtalálják egymásban az igazit, csak sajnos rossz időzítéssel. A filmben kettejük története jelenik meg úgy, hogy évente mindig ugyanazon a napon lesünk be az életükbe.
Rendező:

Lone Scherfig

Forgalmazza: Big Bang Media
Bemutató: 2011. október 20.
(18 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
21:45
Robin Hood
amerikai-angol kalandfilm, 2010
22:00
A barátnőm pasija
német romantikus film, 2008
22:10
Éjszakai járat
amerikai akcióthriller, 2005
22:15
Sin City
amerikai akciófilm , 2005
22:20
Desperado
amerikai akciófilm, 1995
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.