Öt akadály

olvasói
(0)
Van abban valami zavarba ejtő, amikor nagyon okos emberek számunkra jelentéktelennek tűnő dolgokat mintegy mellékesen, fél kézzel is briliáns módon oldanak meg, hiszen nem is a megoldás számít, hanem annak a módja. Lars von Trier filmes ujjgyakorlata pont ilyen.
Az Öt akadály stíluskísérlet, ha úgy tetszik, annak demonstrálása, hogy miként lehet az önmagunk által megszabott korlátok közt korlátlan kreativitással alkotni. Pontosítva, a Lars von Trier által megszabott korlátok közt, aki hírneve és az általa kreált Dogma mozgalom legitimitása révén, illetve veleszületett kíváncsiságának és szemtelenségének köszönhetően egy idős kollégáján és személyes jó barátján, bizonyos Jorgen Lethen kísérletezgetett. A nálunk ismeretlen Leth egyben von Trier tanítómestere és példaképe is, így a köztük lévő viszony a feje tetejére áll, és egy duplacsavarral a fiatal rendező saját filmes iskoláztatását kérdőjelezi meg. 
 
De miről is van szó, kérdezheted, türelmetlen olvasó! Arról, hogy a kedves, jámbor Jorgen Leth a nagyvállalati igazgató pózát felvevő von Triertól kapott szigorú szabályok alapján ötször is újra kell forgassa 1967-es, A tökéletes ember című, remek kisfilmjét, de mindig máshogy. Az első filmet Kubában kell leforgatni - szigorúbb büntetést is el tudok képzelni -, és egy másodpercnyi film álljon 12 képkockából. A második filmben Lethnek kell eljátszania a főszerepet, a negyedik pedig rajzfilm kell legyen, de a legnehezebb feladat akkor jön, amikor egyetlen szabály sincsen, és ekkor válik világossá, hogy pont a megkötések jelentik a segítséget. 
 
Nehéz eldönteni, hogy akkor most kinek a filmjét is nézzük, azét, akit rendezni látunk, vagy azét, aki a rendezőt irányítja. De ezek a dánok már csak ilyenek, mindig kitalálnak valamit, amin aztán törhetjük a fejünket. Filmiskolásoknak kötelező, de másoknak is szórakoztató logikai játék.
Vízer
2005.05.12
|
De fem benspaend
belga-dán-francia-svájci dokumentumfilm, 90 perc, 2003
A veterán rendező, Jorgen Leth öt változatban újraforgatja 1967-es A tökéletes ember című filmjét Lars von Trier útmutatásai alapján.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.