Rekonstrukció

olvasói
5/10 (2)
Talán nem árt felfigyelnünk a tényre, hogy Dániában nemcsak Dogma-filmek készülnek, és a dán filmművészet többet is tud kínálni e hírneves mozgalomnál. Szép példa erre a most bemutatásra kerülő Rekonstrukció, amelynek alkotója, Christoffer Boe tavaly Cannes-ban a legjobb elsőfilmes rendezőnek járó díjat nyerte el.
A nem túl nézőcsalogató cím érzelmekkel teli filmet, bár egyáltalán nem szokványos szerelmesfilmet takar. Hősét, Alexet egy véletlen találkozás nyomán a szerelem teljesen leveszi a lábáról, és régi életét mindenestül (barátnőstül) elfelejtve a vonzódását viszonzó titokzatos szépség, Aimee (Maria Bonnevie) ágyába veti magát. Azzal sem törődik, mi lesz ezután: vajon az elegáns, férjes asszony terveiben szerepel-e több is vele kapcsolatban egy elragadtatott éjszakánál? Ilyen helyzetekben általában a másnap reggel hozza el a kijózanító fordulatot, ami jelen esetben egyenesen rémálomba illő. Alex ugyanis nem talál vissza régi életébe, lakásának hűlt helye, barátnője, Simone (Bonnevie szintén) nem ismeri fel, és minden ismerőse idegenként fogadja. A film - főszereplőjével összhangban - szakít a realitások síkjával: Alex szerelmi választásai két lehetséges életet teremtenek számára, amelyek között azonban nem teljesen szabad az átjárás. Simone középkorú férje, August, a regényíró legújabb elbeszélése is, amelyet töredékekben mi, nézők is követhetünk, valami hasonlóról szól, mint ami Alexszel történik. 
A Dániában sztárnak számító Nikolaj Lie Kaas a film bonyolult narratív szerkezete mellett is képes a figurájával való azonosulásra késztetni a nézőt, a Dina vagyokból ismert, gyönyörű Maria Bonnevie pedig kettős szerepében igencsak átérezhetővé teszi a férfi dilemmáját. A költői emelkedettségű film erkölcsi tanulsággal is szolgál, amennyiben elgondolkodtat, hogyan és mennyire érdemes kockáztatni a szerelemben?
nelson
2004.02.12
|
Reconstruction
dán filmdráma, 89 perc, 2003
Alex belebolondul egy gyönyörű asszonyba, akit ugyanaz a színésznő alakít, mint a barátnőjét, aztán a két lehetséges szerelem két lehetséges világa között reked. Duplafenekű elbeszélés, cannes-i elsőfilmes díj.
rendező:

Christoffer BoeFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
22:25
Rejtélyek asszonya
amerikai bűnügyi tévéfilmsorozat, 11/1. rész: A kezdet
22:35
Hajsza a föld alatt
amerikai krimi, 2009
22:55
A jó, a rossz és a furcsa
dél-koreai kalandfilm, 2008
23:00
A csontember
amerikai thriller, 1999
23:00
Dredd
amerikai akciófilm, 2012
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.