Édes álmok

olvasói
(0)
Az emberszeretetéről és társadalmi érzékenységéről híres dán és skót mozi sikeres találkozásának nemrég már tanúi lehettünk a Wilbur öngyilkos akar lenni című édesbús történetben. Az Édes álmokban is van egy nagy adag az édesbús hangulatból, ám - amint a magyar cím is sejtetni engedi - itt egyértelműen az édes dominál.
Annál is inkább, mivel az írók, a rendező Kragh-Jakobsen (Mifune utolsó dala) mellett a Wilburt is jegyző Anders Thomas Jensen a klasszikus vígjáték szabályai szerint építették fel a cselekményt. Van benne félreértés és személycsere, románc és fegyveres konfliktus, kétség és boldogság, és mindez olyan érzékkel adagolva, hogy azt egy barokk drámaíró is megirigyelhetné. 
 
Marie és Sophie, a két zaklatott életű fiatal nő olajfúrót takarított valahol az Északi-tengeren, kezükben a fizetésükkel a skóciai Peterhead kikötőjébe érkeznek, ahol sorsfordító események várnak rájuk. Egy féktelenül átmulatott éjszaka után az angol Sophie kórházba kerül, a dán Marie (Iben Hjejle - Pop, csajok, satöbbi; Mifune utolsó dala) pedig váratlan ajánlatot kap egy arisztokratától, aki az utódlás kérdését akarja megoldani a szép szőke lány közreműködésével. A béranyaság nehéz ügy, de jól fizet, és kihúzná a szükségből a két barátnőt, így Marie végül rááll a dologra. 
 
Eddig nem túl vidám a történet, de lesz még jobb is: haláleset (nem is egy), a kóros pénzhiány további bonyodalmai, amikor egy csőd szélén álló, glasgowi autószerelő műhely három derék alkalmazottja is szerepet kap a játékban, az aggódó arisztokrata család pedig egy amerikai állatorvossal figyelteti a szökésben lévő béranyukát. 
 
A mosolyért mégsem kell a boldog befejezésig várni, a váratlan fordulatok, a szereplők csetlés-botlását együttérzéssel kifigurázó jelenetek, a képtelenebbnél képtelenebb helyzetek sora és a remek színészi alakítások igazi chaplini leckében részesítik a nézőt: nevetni a legszorultabb helyzetben is lehet, sőt felettébb ajánlatos.
nelson
2004.07.01
|
Skagerrak
angol-dán-francia-német-spanyol-svájci-svéd romantikus filmdráma, 104 perc, 2003
Dán béranya Skóciában, amerikai állatorvos szerelemben, skót autószerelők a pácban. A Mifune utolsó dala rendezője és főszereplőnője egyesítik a dán és a skót filmek erényeit.
Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Világszínvonalú programok, nemzetközi hírű fellépők és csodálatos helyszínek!
Filmek a TV-ben
18:15
Szökevény hercegnő
amerikai-kanadai romantikus film, 2015
18:30
Kislány a küszöbön
német vígjáték, 2011
18:40
A tenger szívében
amerikai kalandfilm, 2015
18:50
Zöld Lámpás
amerikai akciófilm, 2011
18:50
Ragyogó világ
japán romantikus filmdráma, 2017 (feliratos)
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.