Édes álmok

olvasói
(0)
Az emberszeretetéről és társadalmi érzékenységéről híres dán és skót mozi sikeres találkozásának nemrég már tanúi lehettünk a Wilbur öngyilkos akar lenni című édesbús történetben. Az Édes álmokban is van egy nagy adag az édesbús hangulatból, ám - amint a magyar cím is sejtetni engedi - itt egyértelműen az édes dominál.
Annál is inkább, mivel az írók, a rendező Kragh-Jakobsen (Mifune utolsó dala) mellett a Wilburt is jegyző Anders Thomas Jensen a klasszikus vígjáték szabályai szerint építették fel a cselekményt. Van benne félreértés és személycsere, románc és fegyveres konfliktus, kétség és boldogság, és mindez olyan érzékkel adagolva, hogy azt egy barokk drámaíró is megirigyelhetné. 
 
Marie és Sophie, a két zaklatott életű fiatal nő olajfúrót takarított valahol az Északi-tengeren, kezükben a fizetésükkel a skóciai Peterhead kikötőjébe érkeznek, ahol sorsfordító események várnak rájuk. Egy féktelenül átmulatott éjszaka után az angol Sophie kórházba kerül, a dán Marie (Iben Hjejle - Pop, csajok, satöbbi; Mifune utolsó dala) pedig váratlan ajánlatot kap egy arisztokratától, aki az utódlás kérdését akarja megoldani a szép szőke lány közreműködésével. A béranyaság nehéz ügy, de jól fizet, és kihúzná a szükségből a két barátnőt, így Marie végül rááll a dologra. 
 
Eddig nem túl vidám a történet, de lesz még jobb is: haláleset (nem is egy), a kóros pénzhiány további bonyodalmai, amikor egy csőd szélén álló, glasgowi autószerelő műhely három derék alkalmazottja is szerepet kap a játékban, az aggódó arisztokrata család pedig egy amerikai állatorvossal figyelteti a szökésben lévő béranyukát. 
 
A mosolyért mégsem kell a boldog befejezésig várni, a váratlan fordulatok, a szereplők csetlés-botlását együttérzéssel kifigurázó jelenetek, a képtelenebbnél képtelenebb helyzetek sora és a remek színészi alakítások igazi chaplini leckében részesítik a nézőt: nevetni a legszorultabb helyzetben is lehet, sőt felettébb ajánlatos.
nelson
2004.07.01
|
Skagerrak
angol-dán-francia-német-spanyol-svájci-svéd romantikus filmdráma, 104 perc, 2003
Dán béranya Skóciában, amerikai állatorvos szerelemben, skót autószerelők a pácban. A Mifune utolsó dala rendezője és főszereplőnője egyesítik a dán és a skót filmek erényeit.
Forgalmazza: Budapest Film

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:10
18:15
Little Woods
amerikai krimi, 2018
18:40
A majmok bolygója
amerikai sci-fi akciófilm, 2001
18:50
A harmadik feleség
vietnami film, 2018
18:55
Kettőn áll a vásár
amerikai vígjáték, 1995
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.