Ördögi színjáték - A pap, a várúr és a boszorkány

olvasói
(0)
A kosztümös és a bűnügyi film ritkán találkozó műfajok, de házasságukból olyan izgalmas alkotások tudnak születni, mint A rózsa neve. Az Ördögi színjáték hozzá hasonlóan irodalmi adaptáció (Barry Unsworth regénye nyomán készült), és ugyanúgy nemcsak krimiként lebilincselő, de az érzékletes korrajz, a középkor sárban-fagyban is fennkölt lelkiségének megidézése révén is emlékezetes.
Egy bukott pap, Nicholas (Paul Bettany - Dogville) Észak-Anglia egyik erdejében bolyongva egy vándorszínész társulathoz csapódik. Következő állomásukra, egy hegyre épült városba érkezve, éppen nyilvános ítélethozatalnak lesznek tanúi: egy fiatal boszorkányt ítélnek halálra, akit azzal vádolnak, hogy megölt egy fiút. Jó érzékkel megragadva közönség érdeklődését, előadást kerítenek a tragikus esetből, ám a helyiek zúgolódása csakhamar félbeszakítja a produkciót. Az eset ugyanis nem úgy történt, ahogy ők a hallottak alapján elképzelték. Nicholas nyomozni kezd, még a tömlöcben kivégzését váró lányt is felkeresi. Ebben a korban az angolszász őslakosság és a normann hódítók közti ellentét még elevenen élt, így mikor a komédiások, úgy tűnik, megkérdőjelezik a hivatalos változatot, a vár normann urának hatalmi gépezete akcióba lép ellenük. 
Paul McGuigan (Gengszterek gengsztere) igazi színházfilmet rendezett a történetből, nemcsak azért, mert a világ jobbítására képes hathatós eszközként jelenik meg a színház, hanem mert színészei számára különösen tág teret nyitott. Willem Dafoe például a mozgásszínház eszközeit is felhasználja a cselekményt sajátosan értelmező, a játéktérből kiszakított betétekben, erősítve a film amúgy is pszichedelikus jellegét.
nelson
2004.02.12
|
The Reckoning
angol történelmi dráma, 112 perc, 2003
Vándorszínészek nyomoznak gyilkossági ügyben a középkori Angliában. Pszichedelikus krimi sárban-fagyban Willem Dafoe mozgásművészeti betétjeivel.
Rendező:

Paul McGuiganFilm premierek

Judy

angol életrajzi dráma, 118 perc, 2019

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

amerikai akcióvígjáték, 123 perc, 2020

Amanda

francia filmdráma, 107 perc, 2018

A bőrömben

angol filmdráma, 101 perc, 2018

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020
Játék
Amikor egy elit ejtőernyős tűzoltó és csapata kiment három gyereket egy égő házból, meg kell oldaniuk a rájuk bízott gézengúzok szórakoztatását, miközben gondoskodniuk is kell róluk.
Filmek a TV-ben
18:05
Meg - Az őscápa
amerikai horror, 2018
18:10
Szőlőskerti szerelem
amerikai romantikus film, 2016
18:15
Tölténykirálynő
amerikai akciófilm, 2019
18:30
18:30
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
Rebellions (F): két kiemelkedő fúvós, egy francia és egy amerikai zenél a demokráciához vezető szabadságharcok, zendülések és forradalmak hangjain. Ma este a BMC-ben @budapestmusiccenter #bmc #budapestmusiccentre #rebellionsmusic @sylvainrifflet @jonirabagon #szaxofon #fuvosok #rezfuvosok #klarinet #jazzajanlo #zeneajanlo
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.