Ördögi színjáték - A pap, a várúr és a boszorkány

olvasói
(0)
A kosztümös és a bűnügyi film ritkán találkozó műfajok, de házasságukból olyan izgalmas alkotások tudnak születni, mint A rózsa neve. Az Ördögi színjáték hozzá hasonlóan irodalmi adaptáció (Barry Unsworth regénye nyomán készült), és ugyanúgy nemcsak krimiként lebilincselő, de az érzékletes korrajz, a középkor sárban-fagyban is fennkölt lelkiségének megidézése révén is emlékezetes.
Egy bukott pap, Nicholas (Paul Bettany - Dogville) Észak-Anglia egyik erdejében bolyongva egy vándorszínész társulathoz csapódik. Következő állomásukra, egy hegyre épült városba érkezve, éppen nyilvános ítélethozatalnak lesznek tanúi: egy fiatal boszorkányt ítélnek halálra, akit azzal vádolnak, hogy megölt egy fiút. Jó érzékkel megragadva közönség érdeklődését, előadást kerítenek a tragikus esetből, ám a helyiek zúgolódása csakhamar félbeszakítja a produkciót. Az eset ugyanis nem úgy történt, ahogy ők a hallottak alapján elképzelték. Nicholas nyomozni kezd, még a tömlöcben kivégzését váró lányt is felkeresi. Ebben a korban az angolszász őslakosság és a normann hódítók közti ellentét még elevenen élt, így mikor a komédiások, úgy tűnik, megkérdőjelezik a hivatalos változatot, a vár normann urának hatalmi gépezete akcióba lép ellenük. 
Paul McGuigan (Gengszterek gengsztere) igazi színházfilmet rendezett a történetből, nemcsak azért, mert a világ jobbítására képes hathatós eszközként jelenik meg a színház, hanem mert színészei számára különösen tág teret nyitott. Willem Dafoe például a mozgásszínház eszközeit is felhasználja a cselekményt sajátosan értelmező, a játéktérből kiszakított betétekben, erősítve a film amúgy is pszichedelikus jellegét.
nelson
2004.02.12
|
The Reckoning
angol történelmi dráma, 112 perc, 2003
Vándorszínészek nyomoznak gyilkossági ügyben a középkori Angliában. Pszichedelikus krimi sárban-fagyban Willem Dafoe mozgásművészeti betétjeivel.
Rendező:

Paul McGuiganFilm premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
18:10
A kokainkölyök
amerikai bűnügyi film, 2018
18:10
Adele Spitzeder, a csaló
német-osztrák filmdráma, 2012
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:25
Bérgyilkosok
amerikai akciófilm, 1995
18:30
Acélország
angol thriller, 2018
Még a héten látogatható a Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr című kiállítás, szerintünk #nemaradjle #holdmuzeum #muveszetesvilagur #muveszetestudomany #kiallitasajanlo #vasarelymuzeum
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.