Suszter, szabó, baka, kém

est.hu:
8/10
|
olvasói
6/10 (44)
Már most borítékolható, hogy a legújabb John le Carré-adaptáció az idei ceremónia-dömping egyik fontos szereplője lesz. Valószínűleg a magyar közreműködésnek köszönhető – a részben nálunk forgott nemzetközi produkció egyik...
...kulcsjelenetében feltűnik Mucsi Zoltán és Kálloy Molnár Péter is –, hogy egy ilyen típusú, fajsúlyos darab már röviddel az amerikai premier után, a díjzápor kellős közepén megérkezett a hazai mozikba. Aki ismeri le Carré munkásságát, nagyjából sejti, mire gondolunk. Le Carré ugyanolyan megkerülhetetlen alakja az angol ügynökregény műfajának, mint Ian Fleming, a James Bond-történetek szerzője. Az Agatha Christie-féle klasszikus hagyományt követő író „intellektualizálta”, szépirodalmi szintre emelte a kémregényt: ő az akció helyett sokkal inkább szereplői motivációira koncentrál, vagyis fontosabb számára a miért, mint a mit és a hogyan.
 
Ugyanez érvényes az 1974-ben írott Suszter, szabó, baka, kém (nálunk Árulás címmel jelent meg a regény) film változatára is: a rendezői székbe a szerző által javasolt svéd Tomas Alfredson (Engedj be!) szöveghűen álmodta vászonra a le Carré-i világot. Akik tehát lövöldözős fogócskára és szupertrükkökre vágynak, jobb, ha elkerülik a mozit, amelynek értő befogadásához ráadásul szükségeltetik némi politika-történeti háttértudás is.  
 
A brit titkosszolgálati gépezet kulisszái mögé vezető, a hetvenes évek Angliája és a keleti blokk között ingázó, feszes cselekményvezetésű, okos darab a téma iránt fogékonyak számára azonban igazi felüdülés lesz. Pláne, hogy a főhőst, George Smiley-t alakító Gary Oldman keze alá olyan nagyágyúk játszanak, mint Tom Hardy, Colin Firth, John Hurt, Mark Strong és Ciarán Hinds.  
zsinora
2012.01.20
|
Tinker Taylor Soldier Spy
angol-francia-német thriller, 127 perc, 2011
A hajdani kémet, az elképesztő intelligenciájú George Smileyt visszahívják az angol hírszerzéshez. Úgy tűnik, kettős ügynök, ún. vakond vette be magát a Körönd kódnevű székhelyük falai közé.
Rendező:

Tomas Alfredson

Színész:

Gary Oldman
(George Smiley)

Colin Firth
(Bill Haydon)

Tom Hardy
(Ricki Tarr)

John Hurt
(Control)

Mark Strong
(Jim Prideaux)

Toby Jones
(Percy Alleline)

Ciarán Hinds
(Roy Bland)

Kathy Burke
(Connie Sachs)

Benedict Cumberbatch
(Peter Guillam)

Forgalmazza: Ristretto Distribution
Bemutató: 2012. január 26.
(14 kép)


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Egy kellemesnek ígérkező családi vacsora feszültséggel teli, kínos estébe csap át.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
Cs
12
P
13
Szo
14
18:10
Bibi és Tina II. - Elátkozva
német családi film, 2014
18:20
X-Men 2.
amerikai sci-fi akciófilm, 2003
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:45
Az óriásölő
amerikai kalandfilm, 2013
18:45
Ovizsaru
amerikai akcióvígjáték, 1990
Erzsébet királyné Gödöllőn töltött karácsonyai mellett megelevenedik a kiállításon a hazai karácsonyfa-állítás szokásának története és a frontkarácsonyok hangulata is. Hétfőn-kedden zárva, amúgy december végéig nyitva! #godollo #karacsonyhaz #tortenelem #erzsébetkirályné #erzsebetkiralyne
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.