Mindenki szereti a bálnákat

olvasói
9/10 (11)
A nagytestű tengeri emlősök kezdettől izgalomban tartják az emberiséget. Újra és újra feltűnnek az irodalmi művekben és a filmvásznon, elég, ha a bibliai Jónás történetére, Moby Dickre vagy a Pinokkió cethal-epizódjára gondolunk.
De – hogy egy kicsit haza is beszéljünk – Tarr Béla Werckmeister harmóniák című opusában is fontos szerep jut egy bizonyos bálnapreparátumnak... A komoly filozófiai és morális mondanivalóval bíró darabok mellett pedig ott sorakozik több tucat, elsősorban a kiskamasz korosztályt megcélzó bálnás és delfines mozi, amelyek mindig kapóra jönnek a lelkiismeretes vasárnapi szülőknek. Ezek a látványos ifjúsági kalandfilmek ugyanis kivétel nélkül olyan alapvető értékek fontosságára hívják fel a figyelmet, mint a barátság, a szeretet és az összefogás – vagyis másfél órányi közös popcornozással kipipálható az erkölcsi nevelés heti penzuma.  
 
Nincs ez máshogy Tom Rose 1989-ben megjelent, megtörtént eseményeket feldolgozó regényének (Freeing the Whales) film változatával sem. A legújabb „nagy hal”-mozi főhősei Adam (John Krasinski), az Alaszkába száműzött riporter és Greenpeace-aktivista excsaja, Rachel (Drew Barrymore). A cél pedig: minden követ megmozgatva kiszabadítani a jégpáncél fogságából egy part közelébe sodródott szürkebálnacsaládot. Az elszánt halmentőakció híre bejárja az egész világot, és összefogásra ösztönöz mindenkit. Az eszkimó őslakosok békét kötnek a betelepültekkel, az olajcégek a környezetvédőkkel, az orosz hadsereg pedig az amerikaival, hogy aztán a fináléban kart karba öltve meneteljenek egy szebb, új világ felé.  
zsinora
2012.02.16
|
Big Miracle
amerikai romantikus filmdráma, 107 perc, 2012
Egy alaszkai kisvárosban egy újságíró összefog az exbarátnőjével egy bálnacsalád megmentése érdekében.
Rendező:

Ken Kwapis

Forgalmazza: UIP-Duna Film
Bemutató: 2012. február 23.
(7 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.