Himalája - Az élet sója

olvasói
(0)
Nepálról először a maoista gerillák jutnak eszembe. Másodszor egy barátom, aki egyszer egy haverjával majdnem Nepálban ragadt. Harmadszor a magarok. Hogy ezeknek mi köze a filmhez? Szinte semmi.
Szóval ez a barátom meg a haverja godtalanul és vidáman töltöttek el két hetet Nepálban. Az egy kicsit kellemetlen volt, hogy mindenhová több ezer koldus kísérte őket és egy hangyányit aggódtak a maoista gerillák miatt, akik már akkoriban is előszeretettel robbantgattak buszokat és gyilkolásztak turistákat, de a gyönyörű táj és az egyéb látványosságok bőségesen kárpótolták őket.
 
Még egy magar pincérrel is találkoztak. Ez a két bohém a két hét alatt minden pénzét felélte, csak a taxira hagytak egy keveset, hogy ne kelljen gyalog menni a reptérre. A gondok akkor kezdődtek, amikor a reptéren valami extra illetéket kezdtek követelni tőlük. Mivel nem tudtak fizetni, kiállították őket a sorból. Péntek délután volt. A magyar követség bezárt.Se kaja, se pia. Még a gyalogtúra vissza Katmanduba hagyján, de minimum három éjszakát az utcán kellett volna tölteniük. Végül a haver bagóért eladta a Rolexét, így ki tudták csengetni az illetéket.

A Himalája sójával csak egy bajom van: helytelenül írták a címben a Himaláját . A Himalája szó ugyanis a hima(hó) és álaja(otthon) szavakból tevődik össze. A szanszkrit nyelvtan szabályai szerint ha ez a két szó összeolvad, Himálaja (a hó otthona) lesz belőle. A film egyébként gyönyörű. Egy tibeti sóbányász közösségről szól, akik a nepáli völgyekben gabonára meg ilyesmire cserélik árujukat. A film rendezője, Eric Valli - a National Geographic és Geo magazinok fotósa - évekig élt Tibetben, így első kézből tudja, mi a szitu.

Az élet sóját Oscarra is jelölték, és 2000-ben elnyerte a legjobb operatőrnek és a legjobb filmzenének járó César - díjat.


fujisan
2006.08.07
|
Himalaya - L'enfance d'un chef
angol-francia-nepáli-svájci kalandfilm, 108 perc, 1999
Lenyűgözően szép képekben elbeszélt, izgalmas történet egy kicsiny tibeti falu lakóinak küzdelméről, melyet az élelem megszerzéséért vívnak.
Rendező:

Eric Valli

Forgalmazza: SPI


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.