Krízispont

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (31)
A forgalmazókat gyakran éri az a vád, hogy asszociációs készségükre hagyatkozva próbálnak figyelemfelkeltő címeket adni a külföldi filmeknek. Ezúttal azonban tényleg okosabb volt elkerülni a tükörfordítást: furán mutatott volna...
...a plakátokon, hogy „Letét-befizetési felszólítás”. A „Margin Call” ugyanis ezt jelenti, definíciója szerint pedig: „a piac kedvezőtlen irányú elmozdulásakor a megterhelt letéti számla előírásoknak megfelelő szintre emelésére küldött felszólítás”. Ha ezektől a szavaktól heves izgalomba jöttünk, rögvest váltsunk jegyet a Krízispontra! A film élvezetéhez persze nem követelmény, hogy a zsebünkben lapuljon egy közgazdasági diploma, de azért nem árt, ha mutatunk némi érdeklődést a pénzvilágot mozgató folyamatok iránt, különben egy mukkot sem fogunk érteni a gazdasági világválság kirobbanását megelőző 24 óra történetét feldolgozó műből.
 
Bár amit látunk, fikció, teljesen egyértelmű, hogy a film a recessziót elindító Lehman Brothers befektetési bank utolsó napjának eseményeit mutatja be. A fejünk felett röpködő milliárdok és különböző pénzügyi tranzakciókra vonatkozó homályos utalások mentén egy feszes szerkezetű, lendületes kamaradráma bontakozik ki előttünk, amelyhez olyan nevek asszisztálnak, mint Kevin Spacey, Paul Bettany, Jeremy Irons, Zachary Quinto, Demi Moore és Stanley Tucci.  
 
J.C. Chandor a tavalyi Sundance-en debütált a Krízisponttal, és egészen az Oscar-jelölésig tornázta magát. Az elsőfilmes alkotónak ugyan nem sikerült a legjobb eredeti forgatókönyvért járó jelölést szoborra váltania, de ilyen látványos indulás után valószínűleg nem nagyon kell már a villanyszámla miatt aggódnia.  
zsinora
2012.03.02
|
Margin Call
amerikai filmdráma, 107 perc, 2011
24 órával a világgazdasági válság kitörése előtt egy neves befektetési banknál súlyos döntéseket kell meghozni.
Rendező:

J.C. Chandor

Színész:

Stanley Tucci
(Eric Dale)

Paul Bettany
(Will Emerson)

Kevin Spacey
(Sam Rogers)

Jeremy Irons
(John Tuld)

Simon Baker
(Jared Cohen)

Zachary Quinto
(Peter Sullivan)

Demi Moore
(Sarah Robertson)

Mary McDonnell
(Mary Rogers)

Penn Badgley
(Seth Bregman)

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2012. március 8.
(22 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
22
K
23
Sze
24
Cs
25
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.