Szilvás csirke

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (5)
Furcsa egy olyan filmet nézni, ahol ismert francia színészek franciául, franciás gesztusokkal játszanak perzsa karaktereket egy iráni rendezőnő néhol groteszk, néhol egzotikus, de mindvégig melodramatikus meséjében. Mit mondjak, ...
...meg kell szokni. Marjane Satrapi és társalkotója, Vincent Paronnaud a Persepolis című, rendkívül személyes hangvételű egész estés animációs filmjével vetette magát észre, és nyerte le például Cannes-ban a zsűri fődíját. Ez még 2007-ben volt, majd a szerzőpáros úgy döntött, hogy átvált élőszereplős játékfilmre, és az ilyesmi sosem megy simán – bár a műfaj más, de a Beavis és Butthead vagy a South Park készítőinek sem sikerült parádésra a váltás.
 
De vissza a filmhez! Hősünk, Nasser-Ali híres hegedűművész, kinek élete hatalmas krízishez ér: eltört a hangszere, és azt egyetlen más hegedű sem pótolhatja, ezért úgy dönt, meghal. Mivel az öngyilkosság drasztikus megoldásnak tűnik, csak fekszik az ágyban és várja az elkerülhetetlent, miközben odaadó felesége szilvás csirkét főz neki, hogy visszatérjen az életkedve.
 
Csak lassan derül ki, hogy mi rejlik Nasser-Ali halálvágya mögött, és míg idáig elérünk, a film döcög rendesen. Mire a sok visszapillantásból és a néha felesleges stiláris kitérőkből végre összeáll a kép, már minden megszépül, főleg miután belép a képbe az egyetlen iráni színésznő, a gyönyörű Golshifteh Farahani, akit a Titanic Filmfesztiválon vetített Elly történetében láthattunk korábban – és akit száműztek hazájából, mert félmeztelenül pózolt egy francia magazinnak.
Vízer
2012.03.09
|
Poulet aux prunes
belga-francia-német filmdráma, 93 perc, 2011
Nasser-Ali, a tehetséges hegedűművész elveszti az élni akarás vágyát, miután eltörik kedvenc hangszere, amelyet pótolhatatlannak érez. Hiába keresi következő lehetséges hegedűjét, egyik sem "úgy" szól.
Színész:

Mathieu Amalric
(Nasser-Ali Khan)

Maria de Medeiros
(Faringuisse)

Edouard Baer
(Azraël)

Farahani Golshifteh
(Irâne)

Chiara Mastroianni
(Lili)

Eric Caravaca
(Abdi)

Isabella Rossellini
(Parvine)

Rona Hartner
(Soudabeh)

Forgalmazza: Szuez Film
Bemutató: 2012. március 15.
(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.