Cosmopolis

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (21)
A Cosmopolisban egy fiatal milliárdos egy napját figyelhetjük, melynek során az apokaliptikus nagyváros egyik feléből akar eljutni a másikba hófehér luxuslimuzinja védőburkában, miközben a legkülönfélébb emberek járulnak elébe.
A férfi ugyan (térben) egyre közelebb kerül céljához, ám eközben – az autón kívül és belül is – egyre nagyobb lesz a káosz. David Cronenberg szinte közvetlenül a színtelen-szagtalan Veszélyes vágy után jelentkezik újabb művével. A Cosmopolis kecsegtető előjelei alapján az alkotó új munkájával visszatalálhatott volna arra az útra, amit a Karambollal hagyott el. A rendező most is egy kultszerző, ezúttal Don DeLillo regénye alapján dolgozott, mely rokona Ballard Karamboljának: hasonlóan futurisztikus és technicista, sőt még egy bizonyos fajta fétis is megfigyelhető benne, csak az autóbaleset-megszállottakkal ellentétben a Cosmopolis főhősének fétise – egyebek mellett – épp a sérülések elkerülése. 
 
Cronenberg új alkotására azonban nagyon nehéz nem kísérleti filmként tekinteni: rendkívül steril, képileg a már-már abnormálisan szimmetrikus kompozíciók uralják. Jelentős része egy limuzin belsejében játszódik, ahol a színészek (akik jórészt a kapitalizmusra, a közgazdaság szabályaira és magára az életre vonatkozó axiómákat és egyéb magvas gondolatokat vágnak szemérmetlenül a néző arcába) nem átélhető jelenetek szereplői, inkább egy-egy bizarr performance résztvevői. A Cosmopolist így érdekes figyelni, de nem lehet mesterműnek tekinteni – vagy akár csak komolyan venni... 
fürkész
2012.05.29
|
Cosmopolis
francia-kanadai-olasz-portugál filmdráma, 108 perc, 2012
A film egy huszonéves, milliárdos tőzsdeügynök 24 óráját meséli el, aki egy reggel úgy dönt, hogy a város másik végébe hajt hajat vágatni, a kényszerű pihenőkkel tarkított út közben szép lassan elveszíti összes vagyonát, sőt egy bérgyilkossal is dolga támad.
Színész:

Robert Pattinson
(Eric Packer)

Jay Baruchel
(Shiner)

Samantha Morton
(Vija Kinsky)

Paul Giamatti
(Benno Levin)

Juliette Binoche
(Didi Fancher)

Sarah Gadon
(Elise Shifrin)

Mathieu Amalric
(André Petrescu)

Kevin Durand
(Torval)

Emily Hampshire
(Jane Melman)

Forgalmazza: Budapest Film
Bemutató: 2012. május 31.
(5 kép)


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
20:00
Torta
angol krimi thriller, 2004
20:00
Fizess a gyerekedért!
amerikai thriller, 2019
20:30
Vakrandim az élettel
német életrajzi film, 2017
20:30
Hideghegy
amerikai filmdráma, 2003
21:00
A préda
francia akciófilm, 2011
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.