Hét év Tibetben

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (4)
Egy Tibettel kapcsolatos filmalkotás kétféle lehet: egy maoista megszállást taglaló, bicskanyitogató alkotás, melynek hatására az ember jobb híján Molotov-koktélt dobna a legközelebbi kínai kajáldára, vagy egy jellemfejlődéssel kapcsolatos mű.
Nos, ezúttal az utóbbiról van szó, ennek dacára a Hét év Tibetben nem túlzottan fajsúlyos darab a maga nemében. Tehát aki irtózik a mélyfilozófiai eszmefuttatásoktól, bátran megnézheti, a szigorú művészfilm-diétán élőknek pedig ott van a Shambala Központ filmes kínálata. 
 
1939-ben, a második világháború előestéjén Heinrich Harrer, a híres osztrák hegymászó elindult, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot. A világégés szele utoléri őt és társát, Petert is. Akkor még nem sejtették, hogy egy titokzatos világba csöppennek majd. Útjuk a siker magasából egy angol hadifogolytáborba vezet. Kalandos úton érnek Lhászába, Tibet szent fővárosába, ahol egyedüli idegenekként befogadják őket. A tizennégy éves dalai láma élénk érdeklődést mutat Heinrich iránt. Mivel addig nemigen fordult meg ezen a földön idegen, felkérik az osztrák hegymászót, hogy legyen a láma tanára: tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati világ szokásaira. Az önző és arrogáns Heinrich élete is megváltozik a találkozástól... 
kirsch
2010.12.10
|
Seven Years in Tibet
amerikai-angol filmdráma, 140 perc, 1997
Szőke, kék szemű, hundert prozent árja hegymászó életre szóló barátságot köt a dalai lámával. Heinrich Harrer klasszikus hegymászós regényéből - a Rózsa neve, a Szerető és A medve rendezőjétől.
Színész:

Brad Pitt
(Heinrich Harrer)

David Thewlis
(Peter Aufschnaiter)

B. D. Wong
(Ngawang Jigme)

Mako
(Kungo Tsarong)

Victor Wong
(kínai Amban)

Ingeborga Dapkunaite
(Ingrid Harrer)

Ric Young
(Chang Jing Wu tábornok)

(22 kép)


Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.