U-571

olvasói
7/10 (19)
Német tengeralattjáró, ami amerikai, amerikai tengerész, aki német. Semmi sem biztos, csak a hajótestbe becsapódó torpedó. Nagyszabású háborús film, sok akcióval és még több vízzel.
Ha rossz humorom lenne (de persze nincs!), azt mondanám, hogy az "idegen hajó", amivel az orosz haditengerészet jelentései szerint a Kurszk ütközött, valójában a Universal Pictures reklámhajója volt. Minden hírverésnél többet számít ugyanis egy tengeralattjárós filmnek, ha egy valódi katasztrófa árnyékában mutatják be. Az U-571 ugyan áprilisban került a mozikba Amerikában, de Magyarországra most érkezett el.Szép, klasszikus második világháborús filmről van szó, mely egyesíti magában a realista háborús filmek feszültségét, a katasztrófafilmek kőkemény látványvilágát és az átverős kémfilmek trükkjeit. 1942-t írunk, az Atlanti-óceánon dúl a totális tengeralattjáró-háború. A németek erős fölényben vannak, mindenekelőtt azért, mert kiváló rádiós kódrendszerüknek köszönhetően remekül tudják mozgatni hajóikat. Ám az adó hordozója, az U-571 jelzésű tengeralattjáró meghibásodik. Segítséget kérnek a hazaiaktól, ám az adást elkapja egy amerikai hajó. Az amik gyorsan áthegesztenek egy tengeralattjárót, hogy németnek nézzen ki, odaküldik, és a legénység, csodák csodája, el is foglalja német hajót. Megvan az adó, a kódoló, a hírneves Enigma. Igen ám, de közben az amerikai tengeralattjáró találatot kap, annak rendje és módja szerint elsüllyed, hőseink pedig ott maradnak egy súlyosan sérült, vadidegen tengeralattjárón, ahol még a német feliratokat sem értik. Ezzel a szerkezettel kellene valahogy hazajutni, miközben két ország teljes haditengerészete rájuk vadászik.A sztori csak első pillantásra tűnik reménytelenül bonyolultnak, de az U-571 erényei nem is itt keresendők. Sokkal inkább azokban a klasszikus értékekben, amelyek mindig is jellemezték az amerikai háborús filmeket. Első osztályú színészi játék Matthew McConaughey (Kapcsolat, A Newton fiúk), Harvey Keitel (felsorolhatatlan), Bill Paxton (Twister, Titanic) és - meglepő, de hatásos választás - Jon Bon Jovi jóvoltából; pompás fényképezés Oliver Wood (Ál/Arc, Még drágább az életed) révén; rohanó tempó és folyamatosan fenntartott baljós feszültség.
Dukász Izidor
2001.01.01
|
U-571
amerikai háborús film, 115 perc, 2000
Rendező:

Jonathan Mostow

Színész:

Matthew McConaughey
(Andrew Tyler)

Bill Paxton
(Mike Dahlgren)

Harvey Keitel
(Henry Klough)

Jon Bon Jovi
(Pete Emmett)

David Keith
(Matthew Coonan)

Thomas Kretschmann
(Gunther Wassner)

Jake Weber
(Hirsch)

Jack Noseworthy
(Bill Wentz)

Tom Guiry
(Ted Fitzgerald)

Bemutató: 2012. június 20.
(5 kép)


Film premierek

Fekete karácsony

amerikai horror, 90 perc, 2019

Jumanji: A következő szint

amerikai kalandfilm, 123 perc, 2019

Családból is megárt a sok

francia vígjáték, 100 perc, 2019

A két pápa

amerikai-angol-argentin-olasz filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
A 3 előadásból álló Ajándék Karácsonyi Bérlet az Orlai Produkciós Iroda a Belvárosi Színházban és a Hatszín Teátrumban játszott előadásaira váltható be.
Filmek a TV-ben
H
9
K
10
Sze
11
18:15
Mátrix - Újratöltve
amerikai sci-fi, 2003
18:15
A tökéletes apapótló
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:25
James Bond: A világ nem elég
angol-amerikai akciófilm, 1999
18:25
Időről időre
angol romantikus vígjáték, 2013
18:30
Penge
amerikai akciófilm, 1998
Ma kerül ki a lelőhelyekre, ne feledjétek! A legjobb budapesti programokkal, keressétek és szeressétek! #PESTIESTLES játékuknk folytatódik, ha bárhol látod, fotózkodj vele, használd a #pestiestles hashtaget és mi belépőket adunk! #programajanlo #jatek #instajatek #nyeremenyjatek #nyereményjáték
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.