U-571

olvasói
7/10 (19)
Német tengeralattjáró, ami amerikai, amerikai tengerész, aki német. Semmi sem biztos, csak a hajótestbe becsapódó torpedó. Nagyszabású háborús film, sok akcióval és még több vízzel.
Ha rossz humorom lenne (de persze nincs!), azt mondanám, hogy az "idegen hajó", amivel az orosz haditengerészet jelentései szerint a Kurszk ütközött, valójában a Universal Pictures reklámhajója volt. Minden hírverésnél többet számít ugyanis egy tengeralattjárós filmnek, ha egy valódi katasztrófa árnyékában mutatják be. Az U-571 ugyan áprilisban került a mozikba Amerikában, de Magyarországra most érkezett el.Szép, klasszikus második világháborús filmről van szó, mely egyesíti magában a realista háborús filmek feszültségét, a katasztrófafilmek kőkemény látványvilágát és az átverős kémfilmek trükkjeit. 1942-t írunk, az Atlanti-óceánon dúl a totális tengeralattjáró-háború. A németek erős fölényben vannak, mindenekelőtt azért, mert kiváló rádiós kódrendszerüknek köszönhetően remekül tudják mozgatni hajóikat. Ám az adó hordozója, az U-571 jelzésű tengeralattjáró meghibásodik. Segítséget kérnek a hazaiaktól, ám az adást elkapja egy amerikai hajó. Az amik gyorsan áthegesztenek egy tengeralattjárót, hogy németnek nézzen ki, odaküldik, és a legénység, csodák csodája, el is foglalja német hajót. Megvan az adó, a kódoló, a hírneves Enigma. Igen ám, de közben az amerikai tengeralattjáró találatot kap, annak rendje és módja szerint elsüllyed, hőseink pedig ott maradnak egy súlyosan sérült, vadidegen tengeralattjárón, ahol még a német feliratokat sem értik. Ezzel a szerkezettel kellene valahogy hazajutni, miközben két ország teljes haditengerészete rájuk vadászik.A sztori csak első pillantásra tűnik reménytelenül bonyolultnak, de az U-571 erényei nem is itt keresendők. Sokkal inkább azokban a klasszikus értékekben, amelyek mindig is jellemezték az amerikai háborús filmeket. Első osztályú színészi játék Matthew McConaughey (Kapcsolat, A Newton fiúk), Harvey Keitel (felsorolhatatlan), Bill Paxton (Twister, Titanic) és - meglepő, de hatásos választás - Jon Bon Jovi jóvoltából; pompás fényképezés Oliver Wood (Ál/Arc, Még drágább az életed) révén; rohanó tempó és folyamatosan fenntartott baljós feszültség.
Dukász Izidor
2001.01.01
|
U-571
amerikai háborús film, 115 perc, 2000
Rendező:

Jonathan Mostow

Színész:

Matthew McConaughey
(Andrew Tyler)

Bill Paxton
(Mike Dahlgren)

Harvey Keitel
(Henry Klough)

Jon Bon Jovi
(Pete Emmett)

David Keith
(Matthew Coonan)

Thomas Kretschmann
(Gunther Wassner)

Jake Weber
(Hirsch)

Jack Noseworthy
(Bill Wentz)

Tom Guiry
(Ted Fitzgerald)

Bemutató: 2012. június 20.
(5 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:35
Willow
amerikai kalandfilm, 1988
18:50
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
18:50
A mélybe
francia romantikus film, 2017
18:55
Kedves John!
amerikai romantikus filmdráma, 2010
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.