Államérdekből

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (72)
Íme, a remek példa arra, hogyan működik a politika egy fejlett nyugati társadalomban: civilizáltan, olajozotabban és főleg sokkal kevésbé alpári módon, mint nálunk, egy „félázsiai” országban, de ettől még maga a műfaj ugyanolyan mocskos játék, mint bárhol máshol.
Adott a francia kormány közlekedési minisztere, bizonyos Bertrand Saint-Jean, akinek egyrészt a mindennapi és váratlan eseményekkel kell foglalkoznia, mint filmünk elején egy súlyos buszbeleset az Ardennekben, másrészt ott az a fránya gazdasági válság, a növekvő munkanélküliség és a költségvetés hiánya – és majdnem elfelejtettük a legfontosabbat, ott van a saját népszerűsége is. Saint-Jean mérsékelten karakteres figura – és ilyen szempontból tökéletes választás megformálására a szürke, egyáltalán nem főszereplő alkat Olivier Gourmet – aki, mint kiderül, amolyan self-made man, nem tartozik a belső körökhöz, így az átlagnál nagyobb megfelelési kényszer buzog benne, és bár a jóra törekszik, valahogy mindig tisztességtelenül dönt. Vagyis politikus, mégis mit várunk tőle?
 
Pierre Schöller nem bonyolítja túl, nem kreál óriási konfliktusokat, inkább a „szakma” hétköznapi működését, az ehhez szükséges stábmunkát és manipulációkat ábrázolja, egy-egy jelenettel mégis szépen torkon tud vágni, és bár alkalmaz néhány átlátszóan moralizáló eszközt, mint az ellenpontként szolgáló, kívülálló sofőr karakterét vagy egy szimbólumoktól hemzsegő álomjelenetet, a film mégis egy majdnem tökéletes stílusgyakorlat. 
 
Vízer
2012.08.17
|
L'exercice de l'État
francia filmdráma, 115 perc, 2011
A közlekedési miniszternek az éjszaka közepén egy vízmosásba zuhant buszhoz kell utaznia, és ekkor még nem gondolja, hogy ez a baleset igazi megpróbáltatás lesz a bürokrácia és a hatalmi harcok sűrűjében.
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2012. augusztus 23.
(8 kép)


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
18:10
18:20
A férfi mögött
amerikai film, 2017
18:40
Tripla kilences
amerikai akciófilm, 2016
18:45
A rodeós
amerikai film, 2018
18:50
Farkangyal
amerikai vígjáték, 1991
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Margitte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.