Barbara

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (8)
Isten hozta önöket az NDK-ban, a Wartburg kombik, a szürkén öltözött állampolgárok és merev arcú Stasi-ügynökök földjén, ahonnan mindenki csak menekülni akart. Volt, aki kivárta Horn Gyula szívélyes gesztusát és a magyar határnyitást...
...de volt, aki már hamarabb szeretett volna lelépni. Mint például Barbara.
 
Barbara (Nina Hoss) szép és okos nő, valamint remek orvos, viszont kivándorlási kérelmet adott be, melyet a keletnémet hatóságok azzal jutalmaznak, hogy egy neves berlini kutatóintézetből egy vidéki kisváros kórházába száműzik, ahol nemcsak a titkosrendőrség ellenőrzi rendszeresen, hanem kollégái is kötelesek kémkedni utána. Ez a szerepe közvetlen főnökének, a különben szimpatikus Andrénak (Ronald Zehrfeld) is, és bár az új kolléga hamar átlát rajta, a kezdeti fenntartásokat kollegiális barátság, majd valami más váltja fel – miközben a remek konspirátor Barbara nyugatra szökését tervezi. 
 
Bár Christian Petzold (Yella) számos díjat besöprő és Németország által a következő Oscar-versenybe hivatalosan is delegált filmje már csak a helyszín és a fehér köpenyek miatt is a Fekete-erdő Klinikát és más sorozatokat idézi fel az erre fogékonyakban, maga a történet szikár és következetes. Petzold ugyan nem mesél el semmi olyasmit, amit eddig ne tudtunk volna – a szocialista rendszerek sivárak, de végső soron elviselhetők voltak a 70-es, 80-as években –, és nem kínál egyedi nézőpontot vagy sokkoló fordulatokat, a személyes hangvétel és a színészi játék azért emlékezetessé teszi Barbarát. 
Vízer
2012.09.27
|
Barbara
német filmdráma, 105 perc, 2012
Egy orvost az 1980-as évek Kelet-Németországában egy távoli kisvárosba száműznek dolgozni.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2012. október 4.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.