Ikrek

olvasói
(0)
Trier és Vinterberg 1995-ös Dogma-kiáltványa és azt követő munkáik (Születésnap, Idióták) olyan jó reklámot csináltak a dán filmnek, hogy az utóbbi évek Dogma-vígjátékai (Olasz nyelv kezdőknek) és Dogma-melodrámái (Hogy szeretsz?) mellett egy mozivászonra álmodott tévédráma (Oké) és egy műfajgyilkos, döntően szerelmi témájú szocio-pszicho-thriller is eljutott a magyar mozikba. Ez utóbbi Hans Fabian Wullenweber író-rendező Ikrek című dolgozata, mely dramaturgiai-képi merészségét és már-már vérlázító zsánerjátékát valószínűleg annak a kreatív fantáziát felszabadító ténynek köszönheti, hogy az alkotó egy korábbi filmjéből (Klatretosen) időközben hollywoodi remake készült.
Történetünk hőse Lars (a társíró Janus Nabil Bakrawi alakításában), a leszázalékolt édesanyját egyedül „nevelő”, keleties vérvonalú benzinkúti alkalmazott, a társadalom kivetettje, aki egyetlen örömét az ipari kamera felvételeinek újranézésében leli. Egy sorsfordító napon önkívületi állapotban ront be a shopba Julie (Trine Dyrholm - Születésnap), Lars szőke alsószomszédja, aki egy autóbalesetben éppen elveszítette szerelmét, Sorent. Több sem kell a zárkózott fiatalembernek: ölbe kapja a lányt, hazaviszi, pátyolgatja, és minden különösebb lelkifurdalás nélkül elhiteti vele, hogy ő tulajdonképpen Soren. Lars napjai ezután a fizikai rokkant édesanyja és szellemi rokkant szerelme közötti ingázással telnek - alaposan próbára téve az ingatag természetű szereplők és a néző türelmét egyaránt. 
 
Shakespeare után Wullenweber is bebizonyította, hogy Dánia börtön: az emberek keveset beszélnek, a nagy látószögű objektívvel összehegesztett kamera izgatottan pásztáz, Hamlet kopaszra borotválja fejét - nem csoda, ha ebben a világban másfél óra alatt bárki megőrül.
csmozi
2004.03.18
|
Tvilling
dán filmdráma, 91 perc, 2003
Rendhagyó dán szerelmi történet egy nehezen szocializálódó benzinkutas főszereplésével, aki egy bomlott elméjű lány életében annak halott szerelmét helyettesíti, miközben saját rokkant édesanyját gondozza.

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Legnépszerűbb
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.