Alpok

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (4)
Elhunyt egy közeli hozzátartozója? Ne csüggedjen! Néhány hétre béreljen valakit az Alpok társaságtól, aki a kezdeti nehéz időkben helyettesíti elveszített apját, anyját, lányát stb., és segít feldolgozni a veszteséget.
Ebbe az első blikkre abszurd alaphelyzetbe csomagolva mesél Giorgos Lanthimos korunk társadalmáról, az emberi kapcsolatok sekélyességéről, önazonosságról és (na még egy divatos jelenség!) az elidegenedésről. Mentségére legyen mondva, a vállalását legalább következetesen végigviszi, és a nézőre hagyja a válaszokat.
 
Lanthimos eddigi munkásságának megítélése nem egyértelmű. A Kynodontas című mozija körüli felhajtást sokan nem értették – az angolul Dogtooth címmel fesztiváloztatott darab, miután 2009-ben elnyerte a fődíjat az Un Certain Regard szekcióban Cannes-ban, két évvel később a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenghetett (ami végül Susanne Biernél landolt az Egy jobb világért). Hasonlóan vegyes fogadtatásban részesült legújabb munkája, a szintén Efthymis Filippou-val közösen írt, ugyancsak húsbavágó témát boncolgató, egyetemes filozófiai, egzisztenciális és társadalmi kérdésekre reflektáló Alpok is, amit tavaly a Velencei Filmfesztiválon a forgatókönyvéért méltattak, de esélyes volt az Arany Oroszlánra is. 
 
Ki tudja, hogy a Lanthimos köré szórt dicsfény mennyire szól a (film)világ Görögországgal szembeni szolidaritásáról – a kérdésre a választ valószínűleg majd az idő adja meg. Ha ügyesen játszik a lapokkal, az író-rendezőnek megvan rá az esélye, hogy előbb-utóbb valóban egy nagyformátumú, szuverén, világteremtő alkotót üdvözöljünk benne – de nekünk egyelőre nem elég meggyőző. 
zsinora
2012.12.07
|
Alpeis
görög filmdráma, 93 perc, 2011
Egy furcsa csoport, furcsa szabályrendszerrel. Üdv a görög Harcosok klubjában!
Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2012. december 13.
(6 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
Öt év telt el azóta, hogy minden szupi-szuper volt, és a kockafejek most új fenyegetés elé néznek: LEGO® DUPLO® figurák űrből jött inváziója vár rájuk, akik olyan gyorsan pusztítanak el mindent, hogy az újjáépítés szinte lehetetlen.
Filmek a TV-ben
18:05
A történet
amerikai filmdráma, 2018
18:15
Tini nindzsa teknőcök
amerikai-hongkongi akcióvígjáték, 1990
18:15
Esküvő újratöltve
amerikai romantikus családi film, 2018
18:30
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:30
Scooby-Doo! Frankenszörnyűség
amerikai animációs film, 2014
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.