Börni, az eszelős temetős

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (45)
Aki Richard Linklater (az imádnivaló Mielőtt felkel a Nap és a még imádnivalóbb Mielőtt lemegy a Nap rendezőjének) új filmjére nem az alkotó figyelemre méltó életműve, hanem a félrevezető magyar cím és a műfajmegjelölés (komédia) alapján ül be...
...valószínűleg csalódni fog. A Bernie (mi maradnánk inkább az eredeti címnél) ugyanis nem egy helyzetkomikumokra épülő, jópofa poénokkal telepakolt B-kategóriás vígjáték (amilyenekben a címszerepet játszó Jack Black egyébként hajlamos feltűnni, most viszont végre megvillantja a tehetségét), hanem egy nagyon is komoly morális kérdéseket feszegető sorsdráma. Ha bármi mosolyognivaló van a Bernie-ben, az a szeretetteljesen és semmiképpen nem bántón ironikus kritikai attitűd, amivel Linklater megrajzolja a mindenkori texasi ember portréját.
 
Az író-rendező legújabb filmjéhez egy újságcikk szolgáltatta az ötletet. Néhány éve egy álmos texasi városkában, Carthage-ben történt ugyanis, hogy egy bizonyos Bernie Tiede, a carthage-i lakosok (főleg az istenfélő nyugdíjas asszonyságok) által körülrajongott, autisztikus vonásokat mutató temetkezési vállalkozó hirtelen felindulásból megölte barátját és pártfogóját, a rigolyás Marjorie Nugentet, és közel fél évig élt (és jótékonykodott bőkezűen) a hűtőládába rejtett dúsgazdag özvegy pénzéből. Az esetből – ami érthető módon felkavarta az állóvizet a városban, állásfoglalásra késztetve a texasiakat – Linklater egy dokumentumfilmes precizitásával és elhivatottságával kanyarintott sajátos Bűn és bűnhődés-történetet a fókuszban Káin és Ábel óta feszítő, örök kérdéssel: kiolthatja-e egy ember a másik életét, még ha az adott pillanatban jogosnak is érzi a tettét.
zsinora
2012.12.07
|
Bernie
amerikai vígjáték, 104 perc, 2011
Bernie egy temetkezési vállalkozónál dolgozik, és a légynek sem ártana, de amikor összejön egy elviselhetetlen özveggyel, a nő úgy kiborítja, hogy hátba lövi puskával.
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2012. december 13.
(13 kép)


Film premierek

A vadon hívó szava

amerikai kalandfilm, 100 perc, 2020

Isten létezik, és Petrunijának hívják

belga-francia-horvát-macedón-szlovén filmdráma, 100 perc, 2019

Wasp Network: Ellenállók

belga-francia-spanyol thriller, 123 perc, 2019

Öngyilkos túra

dán-német-norvég misztikus dráma, 90 perc, 2019

A mennyországnak kell lennie

francia-kanadai-német-palesztin-török vígjáték, 97 perc, 2019
Játék
2002-ben megszületett Spanyolország válasza a franciák büszkeségére, a Manu Chaóra.
Filmek a TV-ben
18:25
Színlelők
amerikai film, 2018
18:30
Az Admirális, aki legyőzte Japánt
dél-koreai akciófilm, 2014
18:40
Bűnvadászok
olasz akcióvígjáték, 1977
18:40
Ég velünk!
amerikai romantikus vígjáték, 2000
18:55
Mi, állatok
amerikai film, 2018
a #Berlinale fesztiválpalotájának méreteit lehetetlen megmutatni egyetlen fotón. azért megpróbáltuk... #berlinale2020
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.