Börni, az eszelős temetős

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (45)
Aki Richard Linklater (az imádnivaló Mielőtt felkel a Nap és a még imádnivalóbb Mielőtt lemegy a Nap rendezőjének) új filmjére nem az alkotó figyelemre méltó életműve, hanem a félrevezető magyar cím és a műfajmegjelölés (komédia) alapján ül be...
...valószínűleg csalódni fog. A Bernie (mi maradnánk inkább az eredeti címnél) ugyanis nem egy helyzetkomikumokra épülő, jópofa poénokkal telepakolt B-kategóriás vígjáték (amilyenekben a címszerepet játszó Jack Black egyébként hajlamos feltűnni, most viszont végre megvillantja a tehetségét), hanem egy nagyon is komoly morális kérdéseket feszegető sorsdráma. Ha bármi mosolyognivaló van a Bernie-ben, az a szeretetteljesen és semmiképpen nem bántón ironikus kritikai attitűd, amivel Linklater megrajzolja a mindenkori texasi ember portréját.
 
Az író-rendező legújabb filmjéhez egy újságcikk szolgáltatta az ötletet. Néhány éve egy álmos texasi városkában, Carthage-ben történt ugyanis, hogy egy bizonyos Bernie Tiede, a carthage-i lakosok (főleg az istenfélő nyugdíjas asszonyságok) által körülrajongott, autisztikus vonásokat mutató temetkezési vállalkozó hirtelen felindulásból megölte barátját és pártfogóját, a rigolyás Marjorie Nugentet, és közel fél évig élt (és jótékonykodott bőkezűen) a hűtőládába rejtett dúsgazdag özvegy pénzéből. Az esetből – ami érthető módon felkavarta az állóvizet a városban, állásfoglalásra késztetve a texasiakat – Linklater egy dokumentumfilmes precizitásával és elhivatottságával kanyarintott sajátos Bűn és bűnhődés-történetet a fókuszban Káin és Ábel óta feszítő, örök kérdéssel: kiolthatja-e egy ember a másik életét, még ha az adott pillanatban jogosnak is érzi a tettét.
zsinora
2012.12.07
|
Bernie
amerikai vígjáték, 104 perc, 2011
Bernie egy temetkezési vállalkozónál dolgozik, és a légynek sem ártana, de amikor összejön egy elviselhetetlen özveggyel, a nő úgy kiborítja, hogy hátba lövi puskával.
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2012. december 13.
(13 kép)


Film premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
18:05
Így ne legyél elnök
amerikai életrajzi film, 2018
18:05
Két nő és egy férfi
német vígjáték, 2012
18:15
Pata tanya: Baromi buli
amerikai-német animációs film, 2006
18:30
G-Force - Rágcsávók
amerikai családi kalandfilm, 2009
18:40
Az Amazonas kincse
amerikai akcióvígjáték, 2003
Gül Baba kulturális fesztivál mától vasárnapig. Türbe, rózsák, kiállítás és sok zene- Budapest és a török kultúra. #gulbaba #gulbabakultfeszt
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.