Az összeesküvés

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (7)
Manapság a holokauszt évforduló-sávjában járunk, nagyon jól van ez így, bár én azt szeretném, hogy ne csak ilyenkor emlékezzünk eme rettenetes dologra, a műsorpolitikába beleszólni nem tudok, ezért csak örülök az előkapott filmeknek.
Kiváltképp, ha oly neves arcok jegyzik azt, mint jelen alkotásunkban, úgy gondolom nyugodt lehetek a minőség felől. Sajnos mindnyájan ismerhetjük a múlt századi, de a történelemben egyedüliként kimagasló népirtás folyamatát, ám nem sokszor pillanthatunk a történelmi alakulások kárpitja mögé. Ezt kísérli meg esti filmünk, ami nem a borzalom technikai részére, inkább létrejöttének körülményeire keresi a magyarázatot, ami egy idő után nagyon is technikai jelegű „problémává” nőtte ki magát. Az ipari méreteket öltő gyilkolás precíz, és hatékony gépezetének üzemeltetése nem egyszerű dolog. 1942-ben, az amerikaiak hadba lépése után már körvonalazódott a német parancsnokság előtt a vereség gondolata, de legalábbis számolni kellett már e lehetőséggel is.
 
A bukás árnyékában azonban nem a kapituláció kereteit kezdik el lefektetni, sokkal inkább nagyobb hangsúlyt fektetnek az ideológiai töltet maximális kiaknázására. A Führer kétségbeesett lépésre szánja el magát. berlini luxuslakosztályába titkos találkozót hív össze, ahova neves német tudósok, jogászok és orvosok hivatalosak. A találkozóról semmilyen feljegyzés nem készülhet, és a jelenlévők sem beszélhetnek soha erről a külvilágnak. A tárgyalás központi kérdése nem más, mint a "végleges megoldás" a zsidók teljes likvidálására, ami már addig is számos „kollokvium” témája volt, de ezen a ponton ideje volt már a gyakorlatba is átültetni az évek óta finomított elméletet. Sajnos a háború még jó ideig elhúzódott, lehetővé téve, hogy az emberiség legnagyobb mészárlása ne a fronton, hanem a hátországban, és a fejekben menjen végbe. „Der spring noch auf..” 
 
háopépé
2007.04.21
|
Conspiracy
amerikai-angol filmdráma, 96 perc, 2001
A film az 1942-es Wannsee Konferencia idején játszódik, ahol a náci vezetés a "zsidókérdés végső megoldásáról" dönt.
Rendező:

Frank PiersonFilmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.