Gothika

olvasói
8/10 (1)
Hiába, a női börtönök régóta vonzó alapanyagként szolgálnak mindenféle mozihoz, ahogy modern korunk hőse, a pszichológus is egyre inkább kezd tipikus akcióhőssé válni. A kifejezetten horrorfilmekre szakosodott Dark Castle Stúdió pedig gondolt egy nem túl merészet és összegyúrta a két népszerű klisét, mondván, ha már lúd, akkor legyen börtönpszichológus.
Így esik meg, hogy a szép dr. Miranda Grey egy furcsa éjszaka után arra ébred, hogy a rács másik oldalára került a saját intézetében, ápolói pedig azzal a nem túl jó hírrel fogadják, hogy lemészárolta a saját férjét, aki történetesen a börtön igazgatója volt. Mindez - meg a várható büntetés és a vacak börtönkoszt - nem elég: Mirandát ijesztő látomások kezdik gyötörni, és lassan kiderül, hogy valaki, vagy valami üzenni akar neki, és az üzenetek formájából kiindulva nyilván nem valami lényegtelen dolgot. 
 
A rendező Mathieu Kassovitz (Gyűlölet, Bíbor folyók) - akinek, előző filmjeit is figyelembe véve valószínűleg vannak szadisztikus hajlamai - szépen megdolgoztatja Halle Berry-t, kinek mindenféle szenvedést és megpróbáltatást kell magára vállalnia, bár ez többnyire jól áll neki. Kassovitz ezen felül sikeresen teremt nyomasztó, de nagyon hatásos atmoszférát és remek képi világot, azonban másra már nem maradt energiája. Jólértesült források szerint a forgatókönyvet csak a forgatás közben kezdték összepofozni, és ez látszik is, mivel jócskán kidolgozatlanok a karakterek és az erős kezdés után a sztori lassan légüres térbe kerül, amin nem segít a kiszámítható lezárás sem, ahol a főgonosz most is van olyan ostoba, hogy nekiálljon elmagyarázni, hogy mit miért is tett, ahelyett, hogy elintézné amit és akit kell. 
 
Ezen kívül van még egy utolsó rossz hír: a szépséges Penélope Cruz ezúttal korántsem szépséges, mivel zilált idegzetű bentlakót alakít, ráadásul keveset is láthatjuk. Nyilván azt történt, hogy Tom Cruise hollywoodi kapcsolatain keresztül levajazta, nehogy túlságosan elszálljon kedvese karrierje.
Vízer
2004.04.01
|
Gothika
amerikai thriller, 97 perc, 2003
A szép börtön-pszichológusnő a szakmai ártalom jegyében a rács másik oldalára kerül, miközben valaki vagy valami erős nyomatékkal üzenget neki a túlvilágról. Rettegés, setét titkok és túlvilági erők!
Színész:

Halle Berry
(Miranda Grey)

Robert Downey Jr.
(Pete Graham)

Charles S. Dutton
(Dr. Douglas Grey)

Penélope Cruz
(Chloe Sava)

John Carroll Lynch
(Ryan seriff)

Bernard Hill
(Phil Parsons)

Dorian Harewood
(Teddy Howard)

LinkekFilm premierek

A hőlégballon

német történelmi dráma, 120 perc, 2018

Anyák napja

francia vígdráma, 101 perc, 2018

Bosszúállók: Végjáték

amerikai akciófilm, 181 perc, 2019

Sarkvidék

izlandi kalandfilm, 98 perc, 2018
Játék
A szépség és a szörnyeteg alkotói ezúttal a Diótörő meséjét dolgozták fel újszerű, mágikus tálalásban, nagyszerű színészek közreműködésével.
Filmek a TV-ben
18:05
Kundo - A féktelenség kora
dél-koreai akciófilm, 2014
18:15
Egy cipőben
amerikai vígjáték, 2005
18:15
Halálos iramban 7.
amerikai akciófilm, 2014 (ism.)
18:35
Férfibecsület
amerikai filmdráma, 2000
18:35
A faun labirintusa
amerikai-mexikói-spanyol fantasy, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.