Az utolsó hárem

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (1)
Egy újabb remek példa, hogy miért ne cím alapján válasszunk filmet. Szép dolog a puritán lényegretörés, de ez esetben egy harmadvonalas pornót sejtet az elnagyolt filmcím, holott ez a darab egy igazán példátlan igényességgel komponált lelki- és sorstragédia.
És nem is akárkinek a nevéhez fűződik; Ferzan Özpetekéhez, az érzelmi válságok és az abszurd helyzetek nagy illuzionistájához. Aki egészen mesterien képes ütköztetni egymás számára tökéletesen idegen világokat, megrendítő, szellemes és tanulságos kicsengésekkel, azon túl, hogy történetei eleven és életképes sztorik.
 
Az utolsó hárem az Ottomán Birodalom végnapjaiban játszódik, egy letűnő korszak pislákoló, de azért még kellően világos fényeiben követhetünk végig egy érdekszövetségből fogant szerelmi históriát. Hősnőnk, az olasz származású Safiyé jól képzett háremhölgy, hosszú évek kemény munkáját fektette bele, hogy a szultán kegyeltje lehessen, ígéretes karrierjének – úgy tűnik – semmi akadálya. Azonban a szövetséges társ mindig jól jön, tekintve, hogy ebben a szakmában elég könnyen a tenger fenekén köthet ki az ember lánya, ha hibázik, vagy belibeg a képbe egy kívánatosabb falat. Safiyé az egyik fiatal fekete eunuchkal köt koalíciót a hatalomvágy nevében, azonban ebbe a kapcsolatba is beúsznak az érzelmek, és kontrollálhatatlan vágyakká vadulnak. Szabályok és tabuk dőlnek le, árulások és kegyetlen megtorlások következnek, a lassan hömpölygő mese sötétebb tónust ölt, a kellemesen fülledt légkör hűvös nyirkossággá válik. A képek pedig mérnöki pontossággal reflektálnak az elszabaduló indulatok hőfokára. A gyönyörű látványvilág, az egzotikus közeg, a meseszerű tálalás és az okosan pattanásig feszített érzelmek teszik igazi ínyencséggé Özpetek munkáját, feledtetve a még kissé túlzóan ráérős filmidőt is.  
 
 
 
macsek
2007.09.26
|
Le dernier harem
francia-olasz-török filmdráma, 105 perc, 1999
Míves kamarafilm a szultán kedvenc háremhölgye és az udvari eunuch szerelméről. Fények, tükrök, meleg színek és dús drapériák a Törökfürdő rendezőjétől.
Rendező:

Ferzan Özpetek

(5 kép)


Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
18:10
18:15
Fivérek
holland film, 2017
18:20
Sirály
amerikai vígjáték, 2018
18:20
Ed Wood
amerikai életrajzi film, 1994
18:30
Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?
amerikai akcióvígjáték, 1995
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
05:00
Kukori és Kotkoda I. Sorozat
magyar animációs filmsorozat, Rézsarkantyú
05:00
Négy és fél barát
I. évad, 17. rész
05:00
Szörfsuli
II. évad, 2. rész
05:00
Bing
I. évad, 73. rész: Bing Bunny 01 1073
05:00
Shimmer és Shine, a dzsinn testvérek
I. évad, 106. rész: Micsoda disznóság
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.