A házban

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (48)
Egy francia középiskolában tanító irodalomtanár egy nap a házi feladatnak feladott fogalmazások javítása közben érdekes darabra bukkan. Szerzője, a 16 éves Claude beférkőzött egy osztálytársa és családja otthonába, és az ott...
...töltött délutánról írt egyszerre szarkasztikus és pikáns beszámolót, amit a „folyt. köv.” szavakkal zárt. Germain pedig olyannyira áhítja a folytatást, hogy különórákon kezd el foglalkozni az ígéretes írópalántával, akit további alkotásra biztat. Claude így folytatja a leskelődést és az írást, ám a várva várt folytatásokért cserébe egyre több mindent követel tanárától, ahogy egyre nagyobb mértékben avatkozik bele a mit sem sejtő „karakterek” életébe is.
 
François Ozon ezúttal olyan művel állt elő, mely saját korábbi alkotására, a Swimming Poolra rímel, de (a filmbeli) valóság és (a filmbeli) fikció vegyítésével, továbbá játékos önreflexiójával A házban eszünkbe juttathatja az olyan opusokat is, melyekben a hősök maguk alakítják a sztorit (A lány, aki ellopta az Eiffel-tornyot, Alex és Emma - Regény az életünk).
 
A rendező (miközben az alkotó hatalmáról és a kukkolás varázsáról mesél) Claude-ban tulajdonképpen saját portréját rajzolja meg, míg Germain a közönséget szimbolizálja – ők ketten a végén ráadásul abszolút tettestársakká válnak. A film pedig eközben nemcsak szórakoztató, lebilincselő és elgondolkodtató, de izgalmas is, mivel a legtöbb könnyed, önreflexív darabtól eltérően itt nagyon is van tétje a játéknak; hiszen mint tudjuk, a fantázia és a vágy veszélyes dolog. 
fürkész
2013.03.11
|
Dans la mansion
francia thriller, 105 perc, 2012
Egy irodalomtanár fellelkesül az egyik diákja tehetségén és odaadásán, amíg mindez félelmetessé nem válik...
Rendező:

Francois Ozon

Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2013. március 14.
(6 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.