Szamuráj

olvasói
8/10 (6)
Zatoichi, a vak masszőr, aki gyorsabban és pontosabban forgatja a halálhozó szamurájpengét, mint látó ellenfelei, a hatvanas-hetvenes évek legendás japán mozihőse, aki - forrásom szerint - 25 film főszereplője volt 1962 és 1973 között. Ám - mivel a magyar mozgóképkultúrában Zatoichi mindeddig nem kapott helyet - számunkra többet mond, ha a film sztárját állítjuk a középpontba, Kitano Takeshit, aki egyben forgatókönyvírója és rendezője is a produkciónak.
Kitano széplelkű filmjeihez (Tűzvirágok, Bábok) már lehetett szerencsénk a hazai filmszínházakban, kemény munkáinak sorából csak a Fivér jelent meg videón; a többit, például a Szonatine-t vagy az Erőszakos zsarut csak a szubkulturális ínyencek ismerhetik. Kitano éppoly kegyetlenül kemény, amennyire finom lelkű, erre igen szép példa új filmje, amely egyben első kosztümös alkotása is. 
 
Zatoichi már-már mondai hősként csoszog be a színre: a szegényeket és védteleneket oltalmazza, a bitangokra kíméletlenül lesújt. Aztán hasadnak a kimonók, repednek a koponyák, hullanak a végtagok és sugárban spriccel a vér. A vérfürdő hatásossága kedvéért itt-ott még számítógépes trükköket is bevetettek. Hősünk egy korrupció sújtotta városba érkezik, szerencsejátékozik egy kicsit (kifinomult hallásának köszönhetően mindig nyer), összejön két bosszúhadjáratot járó gésával, aztán leszámol a helyi bűnbandával. A befejezés nagy leleplezése olyan krimibe illő fordulat, amelyre a sok nagy leszámolás után már nem is számítunk. 
 
Kitano ismét a meghökkentő váltások eszközével él: egy-egy álmosan eseménytelen képsor után minden előkészítés nélkül képes kegyetlen kaszabolás közepébe vágni. Páratlan alkotótehetségét bizonyítja ismét, filmje egyszerre gyönyörűszép, vérfagyasztó és hihetetlenül humoros.
nelson
2004.04.15
|
Zatoichi
japán akciófilm, 116 perc, 2003
A japán mozi leghíresebb vak masszőre, aki a legyőzhetetlen szablyával ezúttal a Tűzvirágok rendező-főszereplőjének verziójában tér vissza. Meghökkentően véres kaszabolások, finom humor, megkapó tájképek és leszámolás egy középkori japán kiskirály bandájával.
Rendező:

Kitano Takesi

Forgalmazza: Mokép

LinkekFilm premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.