A repülő osztály

olvasói
7/10 (7)
Erich Kästner 1933-ban, a fasizmus árnyékában született klasszikusa gyerekmesébe csomagolt erkölcsi tanítás a barátság és a civil kurázsi fontosságáról. A regény hetven évvel későbbi merészen aktualizált filmfeldolgozása körülbelül egy szovjet fénymásoló pontosságával adja vissza az eredeti mű üzenetét, magyarán szólva a Pál utcai fiúk a plázába járnak bunyózni.
A repülő osztályt körüllengő Harry Potter-érzés (bentlakás, rivalizálás, elitizmus, szemüveges kölkök) pergő tempót és olcsó humort kölcsönöz a történetnek, az iskolai és iskolán kívüli erőszak ábrázolása meglepően naturalista (mondhatni fájó), de szerencsére pár snitt erejéig Lipcse igazi arca is megmutatkozik. 
 
A Szent Tamás líceumba újonnan érkezett Jonathan Trotz és szobatársai termékeny lakóközösséget alkotnak: az iskolai énekkarból kiragyog a hangjuk, a délutánokat egy leszázalékolt vasúti kocsiban töltik, a bejárósok ellen pedig bármikor megvédik becsületüket. Egy élő templomi koncertközvetítés előtt azonban a bejárók elrabolják a kis Kreuzkammot, a nála lévő kottákat pedig elégetik. Bentlakó barátaink természetesen fölényes győzelmet aratnak a mitugrász emberrablók felett, a koncert is rendben lemegy, a jóságos Bökh tanár úr azonban a kavarodás miatti büntetésként arra kötelezi a gyerekeket, hogy egy új színdarabot adjanak elő az iskola karácsonyi ünnepségén. 
 
Hőseink - a film alkotóihoz hasonlóan - leporolják a vasúti kocsiban talált, A repülő osztály című színdarabot és a legrosszabb kábeltévés hagyományok szerint „elreppelik” azt. A Picasso kalandjai balettelőadására emlékeztető darab természetesen zajos sikert arat, mindenki boldogan megy haza karácsonyozni, egyedül az nem tisztázódik, hogy az iskolai kórus karnagya hogyan képes végigmosolyogni azt a zenei förtelmet, amit a gyerekek produkálnak.
csmozi
2004.04.08
|
Das fliegende Klassenzimmer
német ifjúsági film, 110 perc, 2003
Aktualizált Kästner-feldolgozás Lipcséből, ahol az iskolások felhőtlenül rugdossák egymást, a tanárok pedig szeretik a rapet.
Rendező:

Tomy Wigand

Forgalmazza: Best Hollywood


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Filmek a TV-ben
21:00
A tenger vadjai 2. - A zátony
amerikai thriller, 2009
21:00
Mátrix - Forradalmak
amerikai sci-fi, 2003
21:00
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
21:00
A testvériség
amerikai horror, 2006
21:00
Végső állomás 3.
amerikai-német horror, 2006
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.