Magam ura

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (9)
Nem jó középkorú, középosztálybeli pasasnak lenni még Norvégiában sem, és most azt is megtudhatjuk, mire gondol egy ilyen fickó munka, biciklizés, kirándulás vagy éppen önkielégítés közben.
Martin 30-as, teljesen átlagos fehérgalléros, középosztálybeli hivatalnok rendes állással, szép házzal valahol a külvárosban, kedves feleséggel és jóravaló fiúgyermekkel. Márpedig egy ilyen fickónak nem árt valami hobbi, ami, ha csak órákra is, de kiemeli a mókuskerékből, a hétköznapok unalmából és az udvarias közhelyek rabságából, és ez a hobbi hősünk esetében a túrázás. Odakint a „vadonban” Martin oda hugyozhat, ahová akar, akár ki is verheti, és a fejében lepörgethet ezernyi lehetséges variációt arra, miként lehetne szabadabb, boldogabb.  
 
Csakhogy Martin – akit a rendező/író Ole Giæver formál meg - egy igazi lúzer, és még a természet sem kegyes hozzá, talán megbosszulva minden bűnös gondolatot, ami hősünk fején átfut. Persze Martin jól hallható gondolatai nyilvánvalóan egy egész korcsoport, generáció vagy éppen ugyanazon társadalmi státusszal és megbecsüléssel bírók sajátjai, nincs bennük semmi szentségtörő vagy a valóságtól teljesen elrugaszkodott, mégis így végighallgatva és csokorba gyűjtve van bennük valami gyónásszerű – igaz, jó eséllyel a hétvégén a sarki kocsmában is végighallgathatunk valami hasonlót, csak kevésbé koherens formában. 
 
A film sikerének titka – mert szerintem siker, hogy minden furcsasága ellenére annyi fesztiválra eljutott és oly sok helyen bemutatták –, hogy oly ügyesen keveri a sokszor fájó egzisztenciális válságot a kisszerű banalitással, és az sem lényegtelen, hogy mindezt egy csodálatos tájba helyezi.  
 
Vízer
2015.06.11
|
Mot naturen
norvég vígjáték, 80 perc, 2014
Martin egyedül indul gyalogtúrára a hegyekbe, miközben a néző folyamatosan hallhatja cenzúrázatlan gondolatait és brutálisan őszinte megfigyeléseit saját magáról és környezetéről.
Forgalmazza: CineFilco
Bemutató: 2015. június 18.
(13 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
25
K
26
Sze
27
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.