Comandante

olvasói
(0)
Furcsa, hogy milyen érzelmeket táplálnak az amerikaiak Kuba iránt. Az egykor luxusüdülőként és szerencsejáték központként funkcionáló sziget a forradalom óta saját jelentőségét túlnőve jelent egyszerre - csakis szimbolikus - fenyegetést és egyre növekvő vonzerőt számukra.
Különben miért tartaná fenn az USA a legigazságtalanabb diktatúrák ellen alkalmazandó teljes kereskedelmi embargót, miközben az amerikai fiatalok Che Guevara pólóban rohangálnak és a Buena Vista Social Club zenéjét hallgatják - bár maguk a zenészek veszélyes elemként nem kaphatnak amerikai vízumot. És miért készítene Oliver Stone pont Fidel Castroról filmet. 
 
Az érthető, hogy miért érdekli Stone-t Castro, hiszen a rendezőt mindig is a XX. század második felének történelme foglalkoztatta, filmjei között pedig eddig is akadtak életrajzi jellegűek (lásd: Doors, Nixon). Az viszont kevéssé érthető, hogy ha már komolyan fel akar dolgozni egy ilyen témát, akkor miért nem marad objektív. A három nap alatt felvett, 30 órányi interjúból és életképből, valamint számos régi dokumentumfilmből összevágott Comandante ugyanis leginkább arról szól, hogy mennyire keresi Castro barátságát és mennyire vesz készpénznek mindent, amit az öreg róka mond. Ugyan elhangzik néhány rázósabbnak szánt kérdés is, mint a homoszexuálisokkal és feketebőrűekkel szembeni megkülönböztetés, vagy az angolai beavatkozás, de Fidel ügyesen és rutinosan táncol arrébb, ha úgy érzi, hogy szükség van rá. Többnyire azonban nem fogja magát vissza, hiszen imád beszélni - nála hat-hét órás egy sztenderd szónoklat! -, Stone pedig nem erőltet semmit és minden válasznak örül, de egy jó dokumentumfilm esetében mindig a nézőnek kell eldöntenie, hogy mit hajlandó elhinni és mit nem. És bár a jó öreg Fidel néha hetet-havat összehord, legalább látszik, hogy hisz a forradalom egyre homályosuló eszméjében, szereti Kubát és táncos kedvű népét.
Vízer
2004.05.18
|
Comandante
amerikai-spanyol dokumentumfilm, 99 perc, 2003
A szivarozó legenda, minden forradalmak hivatásos túlélője, a jó öreg Fidel vall kedélyesen a történelemről, nőkről és Che Guevaráról, méghozzá Oliver Stone kamerája előtt.
Rendező:

Oliver Stone

LinkekFilm premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
Az Éles Gábor Triót a névadó 2009-ben hívta életre Móré Attilával, azzal a céllal, hogy egy sajátságos zenei nyelvet beszélő alkotói közösséget hozzon létre, mely 2010-ben Szkladányi András basszusgitárossal egészült ki.
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:15
Csábító nyári gyakorlat
amerikai-kanadai romantikus film, 2016
18:20
Az árnyéktalan rúgás mestere
kínai kungfufilm, 2016
18:25
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
hongkongi akcióvígjáték, 1989
18:40
18:45
Túszdráma
amerikai-német akcióthriller, 2005
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.