Comandante

olvasói
(0)
Furcsa, hogy milyen érzelmeket táplálnak az amerikaiak Kuba iránt. Az egykor luxusüdülőként és szerencsejáték központként funkcionáló sziget a forradalom óta saját jelentőségét túlnőve jelent egyszerre - csakis szimbolikus - fenyegetést és egyre növekvő vonzerőt számukra.
Különben miért tartaná fenn az USA a legigazságtalanabb diktatúrák ellen alkalmazandó teljes kereskedelmi embargót, miközben az amerikai fiatalok Che Guevara pólóban rohangálnak és a Buena Vista Social Club zenéjét hallgatják - bár maguk a zenészek veszélyes elemként nem kaphatnak amerikai vízumot. És miért készítene Oliver Stone pont Fidel Castroról filmet. 
 
Az érthető, hogy miért érdekli Stone-t Castro, hiszen a rendezőt mindig is a XX. század második felének történelme foglalkoztatta, filmjei között pedig eddig is akadtak életrajzi jellegűek (lásd: Doors, Nixon). Az viszont kevéssé érthető, hogy ha már komolyan fel akar dolgozni egy ilyen témát, akkor miért nem marad objektív. A három nap alatt felvett, 30 órányi interjúból és életképből, valamint számos régi dokumentumfilmből összevágott Comandante ugyanis leginkább arról szól, hogy mennyire keresi Castro barátságát és mennyire vesz készpénznek mindent, amit az öreg róka mond. Ugyan elhangzik néhány rázósabbnak szánt kérdés is, mint a homoszexuálisokkal és feketebőrűekkel szembeni megkülönböztetés, vagy az angolai beavatkozás, de Fidel ügyesen és rutinosan táncol arrébb, ha úgy érzi, hogy szükség van rá. Többnyire azonban nem fogja magát vissza, hiszen imád beszélni - nála hat-hét órás egy sztenderd szónoklat! -, Stone pedig nem erőltet semmit és minden válasznak örül, de egy jó dokumentumfilm esetében mindig a nézőnek kell eldöntenie, hogy mit hajlandó elhinni és mit nem. És bár a jó öreg Fidel néha hetet-havat összehord, legalább látszik, hogy hisz a forradalom egyre homályosuló eszméjében, szereti Kubát és táncos kedvű népét.
Vízer
2004.05.18
|
Comandante
amerikai-spanyol dokumentumfilm, 99 perc, 2003
A szivarozó legenda, minden forradalmak hivatásos túlélője, a jó öreg Fidel vall kedélyesen a történelemről, nőkről és Che Guevaráról, méghozzá Oliver Stone kamerája előtt.
Rendező:

Oliver Stone

LinkekFilm premierek

Fájdalom és dicsőség

spanyol filmdráma, 113 perc, 2019

Átkozottul veszett, sokkolóan gonosz és hitvány

amerikai thriller, 108 perc, 2019

Aladdin

amerikai kalandfilm, 128 perc, 2019

A gyermek

ír horror, 90 perc, 2019
Játék
Spirituális utazásra hív Zságer Balázs fesztiválkedvenc zenekara, akik a „vissza a természethez” elvet vállalták fel ötödik lemezükön
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
18:05
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:10
Odd Thomas - A halottlátó
amerikai thriller, 2013
18:10
Pókember 3.
amerikai akciófilm, 2007
18:15
Pinokkió
olasz-német mesefilm, 2013
18:25
A púpos
olasz-német-francia filmdráma, 1997
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.