Kőtutaj

olvasói
(0)
José Saramago Nobel-díjas portugál író fantáziája határtalan, működése pedig hasonlatosságokat mutat Márquez nevű kollégájának mágikus realizmus néven emlegetett technikájához. Így eshetett, hogy Kőtutaj című regényében az a mágikus ötlete támadt, mi lenne, ha egyszer egy szép nyári napon, a Pireneusok mentén hatalmas repedés nyílna szeretett (és mára már ráadásul keresztül kasul unióra lépett) kontinensünk testén, hogy azután az Ibériai-félsziget - fittyet hányva az egyesülési törekvésekre - önállósítsa magát és tengeri úton inkább Amerika felé vegye az irányt.
Remek ötlet, elmés ötlet - a filmet látva azonban a filmkészítők jobban tették volna, ha az ilyen mértékben mágikus ötletektől inkább távol tartják magukat. Persze amikor a mozik tele vannak seprűkön röpködő Harry Potterekkel, és CGI sztárokkal telezsúfolt gyűrű utáni hajszával, nehéz számon kérni efféle önmérsékletet. 
 
Szóval a föld megnyílik, bár a műszerek nem mutatnak semmiféle szeizmikus mozgást. Van viszont három férfi, két nő és egy kutya, akikkel furcsa dolgok történnek. Joana eltörölhetetlen vonalat húz botjával a porba, Josét mindenhová hatalmas madárraj követi, Joaquim emberfeletti erőre tesz szert, Pedro az egyedüli ember, aki érzi a föld rengését, María (és viharvert kutyája) pedig falusi Ariadné módjára fonalával irányítja az eseményeket. A mindenható úgy látszik, rajtuk keresztül akar üzenni a gyarló embereknek, s hőseink hamar rá is ébrednek kiválasztottságuk jelentőségére. Talán ők azok, akik tehetnek valamit a végső katasztrófa elkerülésének érdekében, összegyűlnek tehát és együtt kelnek útra, hogy megmentsék a világot. 
 
A mű tipikus példája a félresikeredett irodalmi adaptációknak, viszont tagadhatatlanul van benne gigantikus szakadék és tengeren úszó sziget, úgyhogy talán a kuriózum érték még megmenti ezt a filmet.
Odor Emilia
2004.05.27
|
La balsa de piedra
holland-portugál-spanyol filmdráma, 102 perc, 2003
Egy szép napon repedés nyílik a Pireneusok mentén. Az Ibériai-félsziget leválik a kontinensről és lassan Amerika felé tart. José Saramago azonos című regényének adaptációja.
rendező:

George Sluizer

LinkekFilm premierek

Látomás

francia-japán filmdráma, 109 perc, 2018

Vízipók-csodapók - Felújított filmváltozat

magyar animációs film, 72 perc, 1983

Mia és a fehér oroszlán

dél-afrikai-francia-német családi film, 98 perc, 2018

Interjú Istennel

amerikai misztikus dráma, 97 perc, 2018

Hotel Mumbai

amerikai-ausztrál történelmi dráma, 125 perc, 2018

Ferenc pápa – Egy hiteles ember

amerikai-svájci dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Egy nő fogságban

magyar dokumentumfilm, 89 perc, 2018

A gyászoló asszony átka

amerikai horror, 93 perc, 2019

Csodapark

amerikai-spanyol animációs film, 85 perc, 2019
Játék
Négy évet kellett várniuk a rajongóknak az Ivan & The Parazol legújabb lemezére.
Filmek a TV-ben
H
15
K
16
Sze
17
18:05
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
18:10
18:15
Halálos iramban 6.
amerikai akciófilm, 2013 (ism.)
18:25
Frida
amerikai dráma, 2002
18:30
A fülenincs nyúl 2.
német romantikus vígjáték, 2009
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.