Kőtutaj

olvasói
(0)
José Saramago Nobel-díjas portugál író fantáziája határtalan, működése pedig hasonlatosságokat mutat Márquez nevű kollégájának mágikus realizmus néven emlegetett technikájához. Így eshetett, hogy Kőtutaj című regényében az a mágikus ötlete támadt, mi lenne, ha egyszer egy szép nyári napon, a Pireneusok mentén hatalmas repedés nyílna szeretett (és mára már ráadásul keresztül kasul unióra lépett) kontinensünk testén, hogy azután az Ibériai-félsziget - fittyet hányva az egyesülési törekvésekre - önállósítsa magát és tengeri úton inkább Amerika felé vegye az irányt.
Remek ötlet, elmés ötlet - a filmet látva azonban a filmkészítők jobban tették volna, ha az ilyen mértékben mágikus ötletektől inkább távol tartják magukat. Persze amikor a mozik tele vannak seprűkön röpködő Harry Potterekkel, és CGI sztárokkal telezsúfolt gyűrű utáni hajszával, nehéz számon kérni efféle önmérsékletet. 
 
Szóval a föld megnyílik, bár a műszerek nem mutatnak semmiféle szeizmikus mozgást. Van viszont három férfi, két nő és egy kutya, akikkel furcsa dolgok történnek. Joana eltörölhetetlen vonalat húz botjával a porba, Josét mindenhová hatalmas madárraj követi, Joaquim emberfeletti erőre tesz szert, Pedro az egyedüli ember, aki érzi a föld rengését, María (és viharvert kutyája) pedig falusi Ariadné módjára fonalával irányítja az eseményeket. A mindenható úgy látszik, rajtuk keresztül akar üzenni a gyarló embereknek, s hőseink hamar rá is ébrednek kiválasztottságuk jelentőségére. Talán ők azok, akik tehetnek valamit a végső katasztrófa elkerülésének érdekében, összegyűlnek tehát és együtt kelnek útra, hogy megmentsék a világot. 
 
A mű tipikus példája a félresikeredett irodalmi adaptációknak, viszont tagadhatatlanul van benne gigantikus szakadék és tengeren úszó sziget, úgyhogy talán a kuriózum érték még megmenti ezt a filmet.
Odor Emilia
2004.05.27
|
La balsa de piedra
holland-portugál-spanyol filmdráma, 102 perc, 2003
Egy szép napon repedés nyílik a Pireneusok mentén. Az Ibériai-félsziget leválik a kontinensről és lassan Amerika felé tart. José Saramago azonos című regényének adaptációja.
rendező:

George Sluizer

LinkekFilm premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:15
A kis boszorkány
német fantáziafilm, 2018
18:15
Kitervelt románc
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:40
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009 (ism.)
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.