Dheepan - Egy menekült története

est.hu:
7/10
|
olvasói
3/10 (8)
Világszerte százezrek, sőt, milliók menekülnek el otthonukból, mindent hátrahagyva, egy jobb élet reményében, és mindegyiküknek megvan a maga gyakran szívszorító, akadályokkal, szenvedéssel teli története, mint a címbéli Dheepannak.
Dheepannak valójában nem ez a neve, csak az általa használt útlevélben áll ez a név. A férfi a Srí Lanka-i polgárháború vesztes oldalán harcolt a Tamil Tigrisek között, és amikor eljött a vereség, elmenekült az országból. Ám ehhez kellett egy kamufeleség és egy „kölcsönzött” gyerek is, mert családokat könnyebben fogadnak be, és hőseink Franciaországban, pontosabban egy lerobbant párizsi külvárosban találják magukat, ahol a nyelvet nem beszélő Dheepan gondnoki állást kap. Lassan alakulnak a dolgok, a menekültek kezdik összeszedni magukat, valahogy meg is élnek, pár francia mondatot is megtanulnak, a kislány pedig iskolába jár, de a hely nem szebb, és mint kiderül, nem is sokkal biztonságosabb, mint a régi otthonuk, hiszen kisstílű gengszterek uralják a lakótelepet.
 
Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) korunk talán legjobb francia rendezője, és kissé meghökkentő, hogy egy szinte végig tamil nyelven készült filmmel jelentkezett be – a rendkívül karizmatikus főszereplő, Antonythasan Jesuthasan valóban Tamil Tigris volt gyerekkatonaként –, de Audiard van olyan nagy zseni, hogy akármilyen témában csodásan tud előadni. Itt nem csupán a kibontakozó konfliktusok kapnak főszerepet, de barátságok és egy lehetséges szerelem is a csak kitalált család történetében. Igaz, a filmet állítólag sietve fejezték be a Cannes-i bemutató miatt, és talán ennek tudható be, hogy a vége valahogy hirtelen és némileg indokolatlanul vált át egy másik műfajba, bár a főhős előtörténetét ismerve talán mégsem olyan váratlanul.
Vízer
2015.10.21
|
Dheepan
francia dráma, 109 perc, 2015
Dheepan egy Srí Lanka-i harcos nemzetség sarja, aki Franciaországba szökik, hogy ott gondnokként kezdjen dolgozni Párizs egyik külső kerületében.
Rendező:

Jacques Audiard

Forgalmazza: Cirko Film
Bemutató: 2015. október 29.
(12 kép)


Film premierek

Kópé

amerikai-kanadai animációs film, 87 perc, 2019

Downton Abbey

angol filmdráma, 122 perc, 2019

Curtiz - A magyar, aki felforgatta Hollywoodot

magyar életrajzi dráma, 98 perc, 2018

100 dolog

német vígjáték, 111 perc, 2018
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
22:45
Rendes fickók
amerikai akcióvígjáték, 2016
22:45
22:50
Nyughatatlan lélek
dél-koreai kalandfilm, 2006
22:50
Szakíts, ha bírsz
amerikai romantikus vígjáték, 2006
23:00
A védelmező 2
amerikai akciófilm, 2018
Még a héten látogatható a Holdmúzeum 1969 - Művészet és világűr című kiállítás, szerintünk #nemaradjle #holdmuzeum #muveszetesvilagur #muveszetestudomany #kiallitasajanlo #vasarelymuzeum
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.