Dheepan - Egy menekült története

est.hu:
7/10
|
olvasói
3/10 (8)
Világszerte százezrek, sőt, milliók menekülnek el otthonukból, mindent hátrahagyva, egy jobb élet reményében, és mindegyiküknek megvan a maga gyakran szívszorító, akadályokkal, szenvedéssel teli története, mint a címbéli Dheepannak.
Dheepannak valójában nem ez a neve, csak az általa használt útlevélben áll ez a név. A férfi a Srí Lanka-i polgárháború vesztes oldalán harcolt a Tamil Tigrisek között, és amikor eljött a vereség, elmenekült az országból. Ám ehhez kellett egy kamufeleség és egy „kölcsönzött” gyerek is, mert családokat könnyebben fogadnak be, és hőseink Franciaországban, pontosabban egy lerobbant párizsi külvárosban találják magukat, ahol a nyelvet nem beszélő Dheepan gondnoki állást kap. Lassan alakulnak a dolgok, a menekültek kezdik összeszedni magukat, valahogy meg is élnek, pár francia mondatot is megtanulnak, a kislány pedig iskolába jár, de a hely nem szebb, és mint kiderül, nem is sokkal biztonságosabb, mint a régi otthonuk, hiszen kisstílű gengszterek uralják a lakótelepet.
 
Jacques Audiard (Rozsda és csont, A próféta) korunk talán legjobb francia rendezője, és kissé meghökkentő, hogy egy szinte végig tamil nyelven készült filmmel jelentkezett be – a rendkívül karizmatikus főszereplő, Antonythasan Jesuthasan valóban Tamil Tigris volt gyerekkatonaként –, de Audiard van olyan nagy zseni, hogy akármilyen témában csodásan tud előadni. Itt nem csupán a kibontakozó konfliktusok kapnak főszerepet, de barátságok és egy lehetséges szerelem is a csak kitalált család történetében. Igaz, a filmet állítólag sietve fejezték be a Cannes-i bemutató miatt, és talán ennek tudható be, hogy a vége valahogy hirtelen és némileg indokolatlanul vált át egy másik műfajba, bár a főhős előtörténetét ismerve talán mégsem olyan váratlanul.
Vízer
2015.10.21
|
Dheepan
francia dráma, 109 perc, 2015
Dheepan egy Srí Lanka-i harcos nemzetség sarja, aki Franciaországba szökik, hogy ott gondnokként kezdjen dolgozni Párizs egyik külső kerületében.
Rendező:

Jacques Audiard

Forgalmazza: Cirko Film
Bemutató: 2015. október 29.
(12 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
18:25
A híres Ron Burgundy legendája
amerikai vígjáték, 2004
18:25
Mrs. Lowry és a fia
angol életrajzi film, 2019
18:25
A múmia visszatér
amerikai akció-kalandfilm, 2001 (ism.)
18:35
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009
19:00
Boldogító igen, vagy nem
kanadai romantikus vígjáték, 2004
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.