Ifjúság

est.hu:
10/10
|
olvasói
7/10 (80)
A legtöbb filmben nincs olyan jelenet, amit örökre megjegyeznénk magunknak. Ha már akad egy ilyen, az biztató jel. Ha kettő is, az már biztosan nagyon jó filmet takar. Az Ifjúságban minimum hat olyan jelenet akad, ami garantálhatóan örökre beragadt a filmes memóriámba.
Michael Cain ül egy napsütötte alpesi dombon, és a természet lágy hangjaira bőgő teheneket vezényel. Miss Universe anyaszült meztelenül vonul be teljes természetességgel a szálloda medencéjébe hőseink előtt, akik úgy hiszik, tán utoljára láthattak valami ennyire szépet az életük során. Ez persze csak két kiemelt jelenet, amivel illusztrálni próbáltam, milyen ötletektől duzzadó, pompás alkotás Paolo Sorrentino (A nagy szépség) Ifjúsága, aminek a címe nem a véletlen műve.
 
Két öregedő, az életük legnagyobb eseményeit már maguk mögött tudó művészember – egy zeneszerző és egy filmrendező – néz szembe a saját mulandóságával és az őket körülvevő, és a mulandóságukra folyton emlékeztető fiatalokkal egy svájci luxus gyógyhotelben. Történetnek ezt aligha lehet nevezni, de az Ifjúság nem egy cselekményközpontú film, hanem inkább hangulatról és érzelmekről szól a maga bölcs, poetikus mondataival, álomszép és fantáziadús képi világával és csodálatos zenéjével. Két idős színészkirály – Michael Caine és Harvey Keitel – jutalomjátéka ez, ami ugyan súlyos gondolatokat ad át, de olyan könnyedséggel teszi ezt, hogy nemcsak elgondolkodtat, de kiválóan el is szórakoztat. Idén jó helyre került az Európai Filmakadémia díja.
Tulu
2015.12.17
|
Youth
angol-francia-olasz-svájci filmdráma, 118 perc, 2015
Fred és Mick régi jó barátok, és most mindketten az Alpokban pihengetnek egy luxushotelben. Fred már nyugdíjazta magát, Mick az új filmjére készül, de a lazítás egyikük számára sem úgy alakul, ahogy azt képzelték.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2015. december 24.
(15 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Legnépszerűbb
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.