Betörő az albérlőm

olvasói
(0)
Az amerikai független film bő két évtizede indult ördögfiókái, a bizonyos körökben kultikus tiszteletnek örvendő Coen testvérek újabban mindinkább a nagy hollywoodi stúdiók felé kacsintgatnak. Az ironikus műfajjátékaikról elhíresült fivérek, készítsenek bár neo noirt (Véresen egyszerű; Az ember, aki ott se volt), gengszterfilmet (A halál keresztútján), vígjátékot (Arizonai ördögfióka) vagy filmdrámát (Fargo), mindig hozzá tudtak tenni valamit a fásult klisékhez, és sajátos szemléletükkel képesek voltak újszerűvé bűvölni a legelhasználtabb sztorikat is.
Ebben éppen függetlenségük segítette őket, amelyből mostanában mind többet adnak fel. Magukat vállalva-megtagadva készítették már előző munkájukat is (Kegyetlen bánásmód), és hasonló attitűddel láttak hozzá a Betörő az albérlőm leforgatásához is. 
 
A film egy azonos című, fél évszázada készült - Alexander Mackendrick direktor jegyezte - nevezetes brit mozi újrafeldolgozása. A sztori középpontjában egy együgyűnek tetsző idős hölgyhöz beköltöző, sima modorú szélhámos professzor áll, aki társaival a ház pincéjéből titkos alagutat fúrva próbálja meg becserkészni a közelben lévő kaszinó széfjét. A film - noha fordulatos a cselekménye - elsősorban nem furmányos sztorijával igyekszik megnyerni a közönséget, hanem a felvonultatott figurák kínálta jellemkomikumra alapoz. A színészek közül külön kiemelkedik Tom Hanks, aki szemmel láthatóan lubickol a kenetteljes és modoros álprofesszor szerepében, a Betörő az albérlőm ezért inkább tekinthető az ő munkájának, mint a Coen testvérekének. A gegek közül némelyik ül, némelyik kevésbé, azonban még így is bőven található annyi életképes poén a filmben, amennyi esetleg kárpótolhatja a Coen-rajongókat, és bizonyosan stimulálja a könnyű szórakozásra vágyó nézőket.
Homolka
2004.06.10
|
The Ladykillers
amerikai vígjáték, 104 perc, 2004
A behízelgő álprofesszor és társai alagutat ásnak az öreg hölgy pincéjében. Vidám thriller Coen testvérek módra.
Forgalmazza: InterCom
(7 kép)


Film premierek

Családi bunyó

amerikai-angol vígjáték, 108 perc, 2019

Itt járt Britt-Marie

svéd filmdráma, 94 perc, 2019

Apró mesék

magyar thriller, 112 perc, 2019

Szabadúszók

francia vígdráma, 122 perc, 2018

A királynő kutyája

belga animációs film, 92 perc, 2019
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
18:10
Koronát Izabellnek
német vígjáték, 2006
18:15
Brad helyzete
amerikai vígjáték, 2017
18:35
A harcos
amerikai sportfilm, 2010
18:45
Utánunk a Tűzözön
amerikai akciófilm, 1996
18:55
Állvány
izraeli film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.