Betörő az albérlőm

olvasói
(0)
Az amerikai független film bő két évtizede indult ördögfiókái, a bizonyos körökben kultikus tiszteletnek örvendő Coen testvérek újabban mindinkább a nagy hollywoodi stúdiók felé kacsintgatnak. Az ironikus műfajjátékaikról elhíresült fivérek, készítsenek bár neo noirt (Véresen egyszerű; Az ember, aki ott se volt), gengszterfilmet (A halál keresztútján), vígjátékot (Arizonai ördögfióka) vagy filmdrámát (Fargo), mindig hozzá tudtak tenni valamit a fásult klisékhez, és sajátos szemléletükkel képesek voltak újszerűvé bűvölni a legelhasználtabb sztorikat is.
Ebben éppen függetlenségük segítette őket, amelyből mostanában mind többet adnak fel. Magukat vállalva-megtagadva készítették már előző munkájukat is (Kegyetlen bánásmód), és hasonló attitűddel láttak hozzá a Betörő az albérlőm leforgatásához is. 
 
A film egy azonos című, fél évszázada készült - Alexander Mackendrick direktor jegyezte - nevezetes brit mozi újrafeldolgozása. A sztori középpontjában egy együgyűnek tetsző idős hölgyhöz beköltöző, sima modorú szélhámos professzor áll, aki társaival a ház pincéjéből titkos alagutat fúrva próbálja meg becserkészni a közelben lévő kaszinó széfjét. A film - noha fordulatos a cselekménye - elsősorban nem furmányos sztorijával igyekszik megnyerni a közönséget, hanem a felvonultatott figurák kínálta jellemkomikumra alapoz. A színészek közül külön kiemelkedik Tom Hanks, aki szemmel láthatóan lubickol a kenetteljes és modoros álprofesszor szerepében, a Betörő az albérlőm ezért inkább tekinthető az ő munkájának, mint a Coen testvérekének. A gegek közül némelyik ül, némelyik kevésbé, azonban még így is bőven található annyi életképes poén a filmben, amennyi esetleg kárpótolhatja a Coen-rajongókat, és bizonyosan stimulálja a könnyű szórakozásra vágyó nézőket.
Homolka
2004.06.10
|
The Ladykillers
amerikai vígjáték, 104 perc, 2004
A behízelgő álprofesszor és társai alagutat ásnak az öreg hölgy pincéjében. Vidám thriller Coen testvérek módra.
Forgalmazza: InterCom
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
5
K
6
Sze
7
Cs
8
P
9
Szo
10
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.