Vakvagányok

olvasói
(0)
Egy film a vakokról a vakoknak és mindenkinek. Csiszár-beköpésekkel súlyosbított vígjáték A ludak megfagynak című musical betanításának nehézségeiről."Ez a film vakoknak készült. Köszönjük, hogy ön is megnézi" - áll a főcímben. A mozi történetében nem volt még film, amit kifejezetten a vakoknak forgattak volna. S hogy miért pont Tímár Péter vállalkozott egy ilyen vígjáték elkészítésére? A rendező pályája elején Bódy Gáborral dolgozott együtt, tehát ő is alaposan benne volt a kísérleti filmezésben, s e gyökerektől indulva jutott el a kasszasikert jelentő, tömegigényt kielégítő vígjátékokig (Csapd le csacsi!, Csinibaba, Zimmer Feri). S most itt van a Vakvagányok - mely látókat és nem látókat egyaránt elszórakoztat - egy rádiós sztárral (Csiszár Jenő, Apukám világa) a főszerepben, a vakoknak folyamatos narrációval segítséget nyújtva.Zaki és Ede - két közepesen tehetséges rockzenész - a sikertelenség okán épp feloszlatták bandájukat és eladták hangszereiket, amikor egyikük egy pályázati felhívást vesz észre az újságban. Kiderül, hogy a Vakok Intézete kifejezetten egy vakokról szóló musicalt szeretne, amit maguk az érintettek adnának elő. Más pályázó híján Edéék nyerik el a lehetőséget, s pár nap alatt össze is dobják a siralmas anyagot. Kiderül azonban, hogy a nagy lét csak az előadás után vehetik fel, sőt a darabot is nekik kell betanítaniuk. Zaki a stúdióba vonul, így a decens Edére vár a nagy mű megrendezése. Annak ellenére, hogy a próbák alatt az összes vak lány beleszerelmesedik a vagány csávóba, ő nem mutat érzékenységet se a darab, se a vakok iránt. Balett-táncos ismerősétől kér segítséget...Elgondolkodtató vígjáték a Vakvagányok: miközben alaposan megismerjük nem látó társaink életét, gondjaikat, örömeiket, közben kellemesen el is szórakozunk a filmen. Szerencsére a humor itt sose a vakságból ered, hanem a látó és nem látó világ találkozásából, valamint Csiszár Jenő óriási beköpéseiből. A Médiasztár mellett a Csíííz!-es Magyar Attila, a táncos-koreográfus zseni, Bozsik Yvette és az igazán tehetséges Matatek Judit játssza a film főszerepeit.

Kevin Bierstubner
2001.02.07
|
magyar vígjáték, 118 perc, 2001
Egy film a vakokról a vakoknak és mindenkinek. Csiszár-beköpésekkel súlyosbított vígjáték A ludak megfagynak című musical betanításának nehézségeiről.
Rendező:

Tímár Péter

(3 kép)


Film premierek

Judy

angol életrajzi dráma, 118 perc, 2019

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk

amerikai akcióvígjáték, 123 perc, 2020

Amanda

francia filmdráma, 107 perc, 2018

A bőrömben

angol filmdráma, 101 perc, 2018

Dolittle

amerikai családi film, 106 perc, 2020
Játék
Átfogó tárlat Farkas István az első világháború utáni magyar modernizmus egyik legeredetibb alkotójának műveiből.
Filmek a TV-ben
18:25
Sherlock Holmes
amerikai-német akciófilm, 2009
18:25
Lajkó - Cigány az űrben
magyar vígjáték, 2018
18:40
Látomás
japán romantikus film, 2018
18:50
Charlie angyalai: Teljes gázzal
amerikai akcióvígjáték, 2003
18:50
Majdnem tökéletes lány
amerikai vígjáték, 2012
Külföldi kiállításkörképünk egyik izgalmas állomása: Tokióban magyar klasszikusok. Többek közt Munkácsy, Rippl-Rónai, Szinyei és Csontváry is a Treasures from Budapest című kiállításon. #szinyei #szinyeimersepal #lilaruhasno #kiallitas #tokio #treasuresfrombudapest
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.