A sárkány közbelép

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (49)
Bruce Lee már fiatalkorában is sztár volt, és népszerűsége még halála után évtizedekkel is töretlen. A kung-fu és egyéb harcművészetek mestere amúgy valóban érdekes figura: tudták például, hogy 1958-ban cha-cha-cha táncbajnokságot nyert, és hogy filozófiából diplomát is szerzett?
Arról nem is beszélve, hogy szinte egyedülálló módon egyszerre vált képzett harcművésszé és színésszé, Hongkong után Amerikát is meghódítva (különlegesség még, hogy az ő filmjeiben a verekedős részeket lassítani kellett, hogy követhetőek legyenek mozdulatsorai, míg másokat még ma is gyorsítanak). Az 1973-as, Kínában forgatott A sárkány közbelép volt Lee első hollywoodi filmje, a történet középpontjában Lee, a harcművészetek szakértője áll, aki egy felkérést követően épül be egy drogkereskedő-hálózatba, ahol egy különös, meghívásos alapú kungfu-versenyen kell részt vennie. Az eldugott szigeten álló erődítményben megrendezett torna legfőbb szponzora nem más, mint a félkezű, veszedelmes drogbáró, aki az épület harcművészeti iskolájával álcázza a kábítószer-kereskedelmet és a prostitúciót. A kungfu-bajnok Lee ebbe a veszélyes közegbe bekerülve nevez az illegális bajnokságra.
 
Először csak a húga haláláért érzett bosszú és az elégtétel vágya hajtja, ám hamarosan rádöbben, hogy ellenfelei veszélyesebbek, mint hitte. Robert Clouse (Spielberg 1972-es Valami gonosz című filmjének írója) első rendezésében erősen James Bond-os sztorit mesél el látványos harcjelenetekkel és emlékezetes tükörtermi fináléval (no meg a rövid időre felbukkanó Jackie Channel és Chuck Norrisszal), de A sárkány közbelép inkább tragikuma miatt tekinthető a Bruce Lee-életmű egyik fontos darabjának: a harcművészetek egyik legjobbja a film bemutatója előtt nem sokkal - máig tisztázatlan körülmények között - vesztette életét.

2009.02.06
|
Enter the Dragon
amerikai-hongkongi akciófilm, 100 perc, 1973
Harcművészeti klasszikus, Bruce Lee utolsó befejezett filmje, melyben a szuper titkos ügynök leleplezi a lány- és kábítószerkereskedőket, valamint egy verseny ürügyén, folyamán és nem utolsósorban versenyen kívül halomra ver számtalan rosszfiút.
Rendező:

Robert Clouse

Színész:

Bruce Lee
(Lee)

John Saxon
(Roper)

Kien Shin
(Han)

Jim Kelly
(Williams)

(4 kép)


Filmek a TV-ben
22:25
Budakeszi srácok
magyar játékfilm, 2006
22:30
Magyar rekviem
magyar játékfilm, 1990
22:55
Rampart
amerikai krimi, 2011
23:00
Maga a pokol
amerikai akció-thriller, 2003
23:00
X - A rendszerből törölve
magyar thriller, 2018
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
22:15
Én és a lovagom
2016, I. évad, 120. rész: Jó Jack
22:20
Angelo rulez
2017, IV. évad, 5. rész: A pizsamaparti
22:20
Timmy
III. évad, 17. rész
22:20
SpongyaBob KockaNadrág
XII. évad, 243. rész: Az ökörködés / Mocsadék balladája
22:25
The Avatars
I. évad, 12. rész: Power Rangers festő-mázolók
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma ingyenes a belépés a múzeumokba! A szentendrei Skanzenban ?56 falun című kiállítást nézhetitek meg! @szentendreiskanzen #56falun #oktober23 #nemzetiunnep
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.