Kistestvér

olvasói
(0)
A filmezés az élet azon kevés területeinek egyike, ahol az amatőr jelző soha nem számított sértőnek vagy lekicsinylőnek. A kezdő, önerőből dolgozó filmesnél sok kisebb-nagyobb hiba bocsánatos bűn - majd belejön, hisz nem könnyű ezt megtanulni! -, ráadásul pedig, mivel kevésbé kell megfelelnie a sokszor igen magas elvárásoknak, gyakran merészebb és eredetibb, mint már elismert kollégái.
Lengyel Andor is fillérekből készítette el első nagyjátékfilmjét, miután a szakmai ranglétrát végigjárva, mint kisegítő asszisztens, ügyelő, majd másod rendezőasszisztens tanulta ki a szakmát. Ő is némileg a szükség által vezérelve újított, és a drága profi nyersanyag helyett különböző térfigyelő kamerák és házi videók anyagaiból vágta össze filmjét és ehhez még alibit is kitalált. 
 
Eszerint valamennyi anyagot egy kissé irritáló, amatőrfilmes srác gyűjtötte és vágta össze, amikor az esküvőjére készülő nővére után kémkedve egy meghökkentő sztorira bukkant. A Kistestvér - Big Brother kifordítva - mindenütt ott van, megörökíti a vőlegény hazaérkezését külföldi tanulmányútjáról, a menyasszony és szülei izgalmát és egy régi szerelem felbukkanását, valamint a legjobb barát aggodalmait, majd az is kiderül, hogy nincsenek véletlenek. 
 
A Lengyel Andor, Moharos György és Schilling Zoltán trió által jegyzett forgatókönyv persze messze nem tökéletes - sok esetben például teljesen indokolatlan a kamera jelenléte -, és a párbeszédeken is lehetett volna még jó sokat csiszolni, de legalább életszagú az egész. Ráadásul sokat dob a produkción, hogy együtt játszanak benne amatőrök és olyan profik, mint Novák Péter, aki visszatérő riporteres jeleneteivel oldja a feszültséget, vagy a most is szép Bordán Irén. Utóbbi egyébként lányával, a menyasszonyt alakító Lilivel együtt játszik, aki a film egyik fénypontja, különösen mert olyan édesen tudja azt kérdezni, hogy: „Most veszekszünk?”
Vízer
2004.08.05
|
magyar filmdráma, 76 perc, 2003
A pofátlan öcskös ördögi összeesküvésre bukkan az izgatott esküvői előkészületek alatt, avagy a város minden egyes kamerája téged figyel!
Rendező:

Lengyel Andor

LinkekFilm premierek

Rambo V. – Utolsó vér

amerikai akciófilm, 89 perc, 2019

Folyékony arany

magyar dokumentumfilm, 77 perc, 2019

Az Aranypinty

amerikai filmdráma, 149 perc, 2019

Ad Astra – Út a csillagokba

amerikai-brazil sci-fi, 122 perc, 2019

János vitéz

magyar animációs film, 70 perc, 1973
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
Cs
19
18:10
18:15
Fivérek
holland film, 2017
18:20
Sirály
amerikai vígjáték, 2018
18:20
Ed Wood
amerikai életrajzi film, 1994
18:30
Bad Boys - Mire jók a rosszfiúk?
amerikai akcióvígjáték, 1995
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.