Egy makulátlan elme örök ragyogása

olvasói
(0)
Néha olyan érzésünk van, mintha az élet tele lenne elrontott kapcsolatokkal, amelyek közül a legtöbbet akár ki is lehetne törölni az emlékezetünkből - vagy mégsem? Talán pont a csalódások és be nem teljesült ígéretek azok, amelyek az idő multával mindent értékessé és pótolhatatlanná tesznek.
Ebből indul ki Michel Gondry, a zseniális kliprendező második nagyjátékfilmje, de ez nem csak Gondry mozija, hanem Charlie Kaufman forgatókönyvíróé (John Malkovich menet, Adaptáció), és persze Jim Carrey-é is. Napjaink minden bizonnyal legtehetségesebb komikusa egyre szívesebben vállal komoly, sőt, drámai szerepeket - lásd például az Ember a Holdon -, és nyilván nem azért, mert több elismerésre vágyik, hanem mert ez legalább olyan jól megy neki, mint az idétlen fintorgás és már-már akrobatikus bohóckodás. 
 
Carrey most éppen egy szürke, visszahúzódó és szinte jelentéktelen figurának, Joel Barishnak a bőrébe bújik, aki egy szép napon megismerkedik egy harsány, kitárulkozó lánnyal, Clementine-nal, és megmagyarázhatatlan vonzalom alakul ki köztük. Egy idő után azonban pont a sok különbség áll közéjük, amely összehozta őket, és amikor kapcsolatuk már elviselhetetlenné válik, a lány úgy dönt, hogy egy új eljárás segítségével kitörölteti Joel emlékét a fejéből. Az elkeseredett férfi hasonló lépésre szánja el magát, ám amikor megkezdik szerelme kitörlését, hirtelen meggondolja magát - a folyamat azonban visszafordíthatatlan. Az eredmény pedig az idő és valóságsíkok bolond tánca, amelynek hamarosan maguk az emlékezettörlők is aktív részeseivé válnak. 
 
Kevés hasonló filmet láthattunk az elmúlt tíz-húsz évben - vagy akár valaha is -, és ez nem csak a forgatókönyv furcsa fordulatainak, a rendezés remek tempójának és eredeti hangvételének köszönhető, hanem az egész filmből áradó melegségnek is. Mindez ugyanis gyönyörű szerelmesfilm is egyben, minden érzelgősség és felesleges romantika nélkül.
Vízer
2004.08.12
|
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
amerikai vígjáték, 108 perc, 2004
A kliprendező-király, Gondry és a trükkös forgatókönyvíró, Charlie Kaufman újabb agyafúrt története némi szerelemmel és igen sok memóriatörléssel.
Rendező:

Michel Gondry

Műsoron a TV-ben

Film Cafe
 2020.06.01., hétfő, 12:25
 2020.06.03., szerda, 08:30
 2020.06.05., péntek, 09:50

LinkekFilm premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
18:20
Csendes holtág
amerikai filmdráma, 2009
18:20
Csak egy nő
német életrajzi film, 2019
18:25
Szex és New York 2.
amerikai romantikus vígjáték, 2010
18:45
Már megint bérgyilkos a szomszédom
amerikai vígjáték, 2004
18:50
Mirai - Lány a jövőből
japán animációs film, 2018
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.