Az élet nélkülem

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (7)
Isabel Coixet filmje akár banális love story is lehetne, vagy egy szívfacsaró szociodráma, de ehelyett inkább azt mutatja meg, hogy hogyan is kell szépen, könnyedén és méltóságteljesen búcsúzni az élettől, még egy megrendítően rövid és nehézsorsú pályafutás után is.
Ahhoz képest, hogy az isteni Almodóvar vállalta a producerkedést, nem sok momentum utal arra, hogy bármibe is belenyúlt volna a financiális ügyleteken kívül. Nincs tocsogó erotika, irracionális történetszál vagy perverz, lelkisérült szereplőgárda, kapunk viszont egy meglehetősen giccsszagú sztorit gyönyörűen komponálva, végtelenül tiszta és finom arányérzékkel végigvezetve, ami valójában a halálról szól, mégis magát az életet dicsőíti.
 
Ann 23 éves, egyszerű, szolid lány. Gyorsan zuhant be az életébe a nagy szerelem, aztán ugyanilyen szélsebesen a házasság, és a két gyönyörű kislurkó is. A család egy lakókocsiban él Ann anyjának kertjében. Apja börtönben, férje munkanélküli, ezért a fiatal nő éjszakai műszakban takarít, hogy valahogy mégiscsak élni tudjanak, de a dráma egyáltalán nem itt kezdődik. Ann ugyanis végtelenül boldog csodaszép kislányaival és igazán rokonszenves, szerető férjével, azonban rosszullétei sűrűsödnek, és nem egy egyszerű vércukorszint-leesés áll a háttérben; Ann rákos. A hír fejbevágó, a halál közelsége pedig kijózanítóan hat, és ahelyett, hogy bénító önsajnálatba fulladna, inkább listát ír azokról a dolgokról, amiket még a hátralévő pár hétben meg kell tennie.
 
Senkivel sem osztja meg a titkát, sokszor mondja a lányoknak, hogy szereti őket, új feleséget akar keríteni férjének, és rajta kívül meg akarja ismerni egy másik férfi ölelését is, csak úgy, puszta kíváncsiságból. A halálillatú utolsó hetek elképzelhetetlen bátorsággal, erővel és megejtő szépséggel ruházzák fel a fiatal lányt, aki észrevétlenül búcsúzik az élettől, erőt és hitet ad, a tragédiát képes áthangszerelni, a véget átalakítani megváltássá, mások új életének kezdetévé.  
A film puritán eszköztelensége az egyik legerősebb fegyvere, jelenetei pontosan ábrázolt hétköznapi szituációk, párbeszédei és Ann belső monológjai nagy szavak nélkül szólnak magáról a lényegről.  
 
macsek
2006.10.27
|
My Life Without Me
kanadai-spanyol filmdráma, 106 perc, 2003
A fiatal hősnőről váratlanul kiderül, hogy végzetes rákja van. Utolsó hónapjait - a bajt családja elől eltikolva - azzal tölti, hogy eltervezze a nélküle zajló életet szerettei számára.
Rendező:

Isabel Coixet

Forgalmazza: Budapest Film
(6 kép)


Filmek a TV-ben
18:05
Dumbó
amerikai fantáziafilm, 2019
18:10
18:25
Teheráni tabuk
námet-osztrák animációs film, 2017
18:35
Mindörökké Batman
amerikai-angol akciófilm, 1995
18:45
James Bond: Goldfinger
angol akciófilm, 1964
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
07:45
Gumball csodálatos világa
2011, IV. évad, 721. rész: Az átverés
07:45
Charley az iskolában
I. évad, 34. rész
07:45
Gorcsok és Gumblik
angol-ausztrál animációs sorozat, 12. rész
07:50
A Happó család
2016, II. évad, 244. rész: Zsonglőr
07:55
Gumball csodálatos világa
2011, IV. évad, 722. rész: A furaság
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.