A Bourne-csapda

olvasói
9/10 (1)
Szerintem - ami persze csak egy vélemény a sok közül - a 2002-es Bourne-rejtély volt az elmúlt évtized legjobb krimije, köszönhetően a remek sztorinak, az okos és feszes rendezésnek, no meg a kölyökképű Matt Damonnak.


Ő pontosan úgy keltette életre Jason Bourne-t, az amnéziás titkosügynököt, amilyen az akár a való életben is lehetne: visszafogott, de rendkívül hatékony és robbanékony fiatal srác elképesztő reflexekkel, s közben még véletlenül sem néz ki kémnek. És mivel ilyen jól csinálta, nem kerülhette el - a bizonyos mennyiségű bevétel felett sajnos kötelező - folytatást sem, ahol Bourne már nemcsak menekül, ahogy azt az előző részben tette, hanem maga megy üldözői elé.

Hősünket - aki múltjával még mindig nincs tökéletesen tisztában- ugyanis alaposan felbosszantják, mivel nemcsak egy kettős gyilkosságot akarnak rákenni, de megölik a szerelmét is. Egy profi gyilkost pedig nem igazán érdemes felhúzni sem a CIA-nek, sem az orosz maffiának.

A második Bourne-mozi is az első bevált receptjével dolgozik, vagyis ötvözi a látványos amerikai akciófilmek és az elegáns európai krimik legjobb hagyományait - leginkább a klasszikus A sakál napját idézve fel, remek helyszíneket és még remekebb színészeket használva.

Csupán egy dolog veszett el: a meglepetés, az újdonság ereje, amit a Doug Liman helyébe lépő brit Paul Greengrass rendező még több dinamikával, a kézikamerák Goától Berlinen át Moszkváig tartó őrült rohanásával és a high-tech kémmódszerek élethű visszaadásával igyekszik pótolni.

További kárpótlásként a veterán Brian Cox és a bájos Julia Stiles mellett feltűnik a Gyűrűk Urával befutott Karl Urban mint Bourne ellenlábasa és rosszabbik énje: rá pedig érdemes figyelni, hiszen személyében egy új akciósztár van születőben.

Szóval dögös mozi ez jól bevált, örökbecsű sablonokkal egy olyan szakmáról, ami csupa kihívás, ahol jó a fizetés és világot is láthat az ember, de a nyugdíjra nem érdemes számítani.
Vízer
2004.09.23
|
The Bourne Supremacy
amerikai thriller, 108 perc, 2004
Gyilkosságra kiképzett amnéziás szuperkém hősünk visszatér, hogy tisztázza múltjának néhány homályos pontját, és közben lerendezze a mindenféle titkosszolgálatokat meg az orosz maffiát.
Rendező:

Paul Greengrass

Színész:

Matt Damon
(Jason Bourne)

Franka Potente
(Marie)

Brian Cox
(Ward Abbott)

Julia Stiles
(Nicky)

Karl Urban
(Kirill)

Gabriel Mann
(Danny Zorn)

Joan Allen
(Pamela Landy)

Marton Csokas
(Jarda)

Michelle Monaghan
(Kim)

Forgalmazza: UIP-Duna Film
(20 kép)


Film premierek

Az aszfalt királyai

amerikai életrajzi dráma, 152 perc, 2019

Időtlen szerelem

olasz musical, 105 perc, 2019

Cseng mester konyhája

finn-kínai filmdráma, 114 perc, 2019

Szép csendben

magyar filmdráma, 80 perc, 2019

Ragadozók

olasz gengszterfilm, 105 perc, 2019

Amundsen

cseh-norvég-svéd filmdráma, 125 perc, 2019
Játék
Filmek a TV-ben
H
11
K
12
Sze
13
Cs
14
P
15
Szo
16
18:50
Az utolsó mohikán
amerikai kalandfilm, 1992
18:50
Eddie, a sas
amerikai-angol-német vígjáték, 2016
18:55
Styx - Hamis szelek
német film, 2018
19:00
Doktor Szöszi 2.
amerikai vígjáték, 2003
19:00
R.I.P.D. - Szellemzsaruk
amerikai akcióvígjáték, 2013
Vasárnap WAMP! Egyedi termékek, találkozás a tervezőkkel, fesztiválhangulat vasárnap a Bálnában. @wampdesignfair #wampdesignfair #kezmuves #egyedi #dizajntaska #dizajnerruha #dizajnerekszer #nagyondizajn
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.