Kóristák

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (10)
Gyönyörűen letisztult, klasszikus ívű, gurman mestermunka franciahonból, amely úgy beszél az élet felemelő és összetartó csodáiról, ahogyan csak nagyon kevesen tudnak.
A sok fölöslegesen okoskodó és/vagy bántóan hatásvadász mozi közül messze kilóg ez a minimál gall sztori, amit Christophe Barratier jegyez kvázi elsőfilmként. Ezelőtt sem állt távol a mozgóképes érdekköröktől, olyan nagyszabású, mozivászonra álmodott természetfilmekben működött már közre, mint a Mikrokozmosz, a Vándormadarak, vagy a Himalája. De Barratiert szerencsére nem elégítette ki a producerkedés, sem földünk természeti kincsei, és sokkal zordabb terepre merészkedett még a Himalájánál is; az emberi lelkek legmélyére. Saját bevallása szerint olyan ideálfilmet akart alkotni, ami hozzájárul ahhoz, hogy a világ élhetőbb legyen. Ezt kétségbe sem vonhatjuk, a Kóristák élménye abba a családba sorolható, mint például a Holt költők társasága is; igazi kollektív lélekmozi, sok-sok finoman hangolt bölcsességgel.
 
A sztori egy franciaországi nevelőintézetben játszódik 1949-ben. Egy munkanélküli zenetanár kétségbeesett helyzetében elvállalja az intézet által kínált felügyelő-tanári pozíciót, a felügyelendő kis nebulók azonban igazi vérszomjas fenevadak. A zord direktor, Monsieur Rachin ezért is vezetett be kőkemény és kegyetlen nevelési módszereket, amik persze csak rontottak a helyzeten. De akkor belép a képbe ez a muris kis ember, akinek örök derű van a szemében, nagy-nagy generátor a szíve helyén, és birtokában a zene kozmikus hatalma. A kezdeti egyetnemértés ellenére sikeresen kórust szervez a rakoncátlan kis lurkókból, akik így nemcsak a közösségi élményt élik meg, de egycsapásra sikerben, szeretetben és a megértés mámorító érzésében is részesülnek. 
 
Megható, tiszta és mélyen emberi, a direkt hozzá komponált filmzene - a kórusművekkel együtt - pedig borzongatóan gyönyörű.  
 
macsek
2007.12.21
|
Les choristes
francia-német-svájci filmdráma, 95 perc, 2004
Hogyan varázsol egy elhivatott tanár remek kórust a bentlakásos iskola megzabolázhatatlannak látszó csínytevőiből? Könnyfakasztó történet sok kedves gyerekszereplővel.
Színész:

Gérard Jugnot
(Clément Mathieu)

Francois Berléand
(Rachin)

Kad Merad
(Chabert)

Jacques Perrin
(a felnőtt Pierre Morhange)

Jean-Paul Bonnaire
(Maxence atya)

Jean-Baptiste Maunier
(Pierre Morhange)

Marie Bunel
(Violette Morhange)

Didier Flamand
(a felnőtt Pépinot)

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
23:50
Retúr
magyar filmdráma, 1998
23:50
Leszámolás Kis-Tokióban
amerikai akciófilm, 1991
23:50
Bárhol, bármit, bármikor
amerikai vígjáték, 1995
23:50
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
23:55
Az
amerikai horror, 2017
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
16
K
17
Sze
18
23:39
Pingu
IV. évad, 5. rész: Pingu 04 1005 - Pingu Shows Off What He
23:40
Chuck megoldja
I. évad, 9. rész: Chuck és a névsor
23:40
Mr. Bean
2002, I. évad, 232. rész: A gólya
23:45
Pingu
IV. évad, 6. rész: Pingu 04 1006 - Pingu Clears The Snow
23:45
Tündéri keresztszülők
IX. évad, 144. rész: Turnerező gép / A varázspálca, ami elment
Játék
Cinke igazán jó gyerek: nem zavarja a szüleit, akik nagyon elfoglaltak, és mindent megadnak neki ...
Mától a mozikban az Ad Astra, ennek apropóján exkluzív interjunk a Pesti Estben és az est.hu-n. Link bióban, kedvcsináló sztoriban! #bradpitt #adastramovie #bradpittinterju
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.