Madarak

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (11)
Ha létezik minőségi paráztatás, akkor annak minden bizonnyal Hitchcock a nagyapja, vagy inkább ősapja. Félelmetes, hogy filmjei még így, 40 év távlatából is képesek - lepipálva a távol-keleti horror dömpinget - masszív lúdbőrt kiváltani a gyanútlan szemlélőből.
A Psycho után a Madarak a legismertebb és legtöbbet emlegetett filmje, sztoriját Daphne du Maurier kisregénye adja, akitől már vászonra vitte korábban a Manderley-ház asszonyát, ill. a Jamaica vendéglőt. A történetben pont az fogta meg a mágust, hogy ártatlan madárkák tömörülnek elvetemült hordákba, és rontanak neki minden ok nélkül a mit sem sejtő és többnyire tehetetlen embereknek, tökéletes helyzetet teremtve a borzalmak közötti lélekboncolgatásra. Ebben Hitchcock igazi nagymester; a pillanatokat mindig a végletekig nyújtja, a drámai feszültség mintaszerűen felépített, az elhaló női sikolyok pedig sosem csupán öncélú hatáselemek. A madárhangokból összevágott innovatív zajzene elképesztő hatással működik a film alatt; azzal, hogy ténylegesen az ember idegeire mászik, pont a kellő pszichés ráhangoltságot váltja ki.  
 
Mivel Hitchcock és a számítógépes animáció ekkortájt még nem ismerték egymást, furának és néhol nevetségesnek is tűnhetnek a műmadarakkal forgatott jelenetek, azonban a mesterien megoldott vágás segít áthidalni ezt az evolúciós szakadékot is. 
 
macsek
2006.04.24
|
The Birds
amerikai thriller, 119 perc, 1963
A madarak az emberekre támadnak: újabb alkalom, hogy Hitchcock mester megajándékozzon néhány filmtörténeti jelentőségű képsorral.
(12 kép)


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
Molnár Ferenc Caramel 2005-ben, a Megasztár 2. szériájának győzteseként került a zenei köztudatba. 10 év elteltével sikere töretlen, a zenei és közélet kiemelt szereplője.
Copyright © 2022 Minnetonka Lapkiadó Kft.