Ismeretlen kód

olvasói
9/10 (5)
A Zongoratanárnő után most Michael Haneke újabb, eggyel korábbi filmjét láthatják a művészfilmek kedvelői, akik már tudják, hogy mire számíthatnak e név hallatán. Az osztrák születésű, de ma már főleg Németországban és Franciaországban dolgozó Haneke az európai mozi nagy ígérete és egyben legellentmondásosabb egyénisége, munkái legalább annyira nyugtalanítóak, mint amennyire izgalmasak és elgondolkodtatóak.


Az Ismeretlen kód sem kivétel a sorban: a rendező e filmben a kommunikációképtelenség és az idegengyűlölet témáját járja körül. Egy jelentéktelen utcai incidens során ismerhetjük meg a szereplőket, majd követhetjük őket Párizs utcáin, vagy Romániában, esetleg Afrikában - kinek merre visz az útja. Minden egyes történet és epizód egy remek érzékkel felépített, impozáns, de cseppet sem imponáló tabló részévé válik, az új Európa másik arcát tárva fel.


Az elkötelezett moralista Haneke tudatában van annak, hogy az elidegenedés ma már éppen olyan mozis klisé, mint az autós üldözés vagy a túszdráma, és pont ezért fektet különös hangsúlyt minden egyes jelenet tökéletes megkomponálására. Így válik egy-egy hátborzongatóan reális példamese főszereplőjévé a nyugat-afrikai zenetanár, a román koldusnő, a gondterhelt haditudósító-fotós és a párizsi színésznő. Utóbbit Juliette Binoche alakítja, remekül, személyes elkötelezettségét csak erősítheti, hogy a film az ő kezdeményezésére született meg. Az a jelenet, amelyben egy arab fiatalember molesztálja a metrón a színésznőt, a film egyik csúcspontja: Binoche-on kívül kevesen képesek arra, hogy egyszerre legyenek szépek és törékenyek, ugyanakkor hétköznapiak és riadtan esetlenek. Az Ismeretlen kód elsősorban miatta nagyon jó, ráadásul főleg Párizsban játszódik, ami mindig jelentős bonusz.
Vízer
2002.06.20
|
Code Inconnu: Recit Incomplet De Divers Voyages
francia-német-román filmdráma, 118 perc, 2000
Nemzetközi kirakósjáték a véletlenről és a sorsszerűen összekapcsolódó életekről. Román koldusok, afrikai bevándorlók, párizsi polgárok ördögi körben.
Rendező:

Michael Haneke

Színész:

Juliette Binoche
(Anne Laurent)

Thierry Neuvic
(Georges)

Luminita Gheorghiu
(Maria)

Alexandre Hamidi
(Jean)

Bruno Todeschini
(Pierre)

Paulus Manker
(Perrin)Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
P
16
Szo
17
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.