Az élet egy csoda

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (11)
Jó pár év után Kusturica ezzel a filmmel tért vissza a mozivászonra, és ismét igazi balkáni őrületet varázsolt a celluloidra. Azonban Az élet egy csoda zsenialitását mégsem a pörgős umca-umca adja, hanem a - rendezőtől szokatlan - megejtően intim szerelmi szál.
A meseszerű történet '92-ben, a szerbiai háború kirobbanásának idején játszódik egy kis faluban, nem messze a bosnyák határtól. A helyiek a nagy turisztikai projekt megvalósításán dolgoznak; vasutat építenek. Luka vezeti a munkálatokat, aki a falu prominens tagjaként nyugodt és boldog életet él operaénekes feleségével és rendkívül tehetséges focista fiával, Milossal. Azonban kitör a háború, és bár Luka nincs a frontvonalon, élete katasztrófa sújtotta területté változik. Felesége lelép egy cigány muzsikussal, fiát pedig elviszik katonának, és bosnyák fogságba esik. Eddig a pontig a film az átlagos sorstragédiák rezignált csapásvonalát követi, viszont a sztori felétől belegabalyodó szerelmi vonal kizökkenti ebből a klisékupacból, és csodás shakespeare-i dilemmát állít fel. Luka ugyanis igen gyengéd érzelmeket táplál az iránt a muzulmán túszlány iránt, akit a fiára kellene kicserélnie.

Persze Kusturica ebben a filmjében sem tagadja meg magát; sem jellem, sem helyzetkomikumban nem szenvedünk hiányt, ahogyan mulatós balkáni népzenéből sem. A meglehetősen nagy terjedelem - ami szintén jellemzően kusturicás stíluselem - ellenére is végig követhető és élvezhető mű újabb gyönyörű megtestesülése a „másképpen láttatás” törekvésének.


macsek
2006.04.03
|
Zivot je cudo
francia-szerb romantikus vígjáték, 155 perc, 2004
Újabb Jugoszlávia-nosztalgia a szerb–bosnyák határról, ahol foci helyett háborúznak, és ahol a koros szerb Rómeó szép szőke muzulmán Júliát kerget a hóban, a sínek között pedig mindig szamár áll!
Rendező:

Emir Kusturica

Forgalmazza: Budapest Film


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.