Kávé és cigaretta

olvasói
(0)
Kávé és cigaretta. Színészek és zenészek. Rövid történetek egymás mellett elszaladó monológokkal. Vagyis nincs sztori, csak furcsa életérzés, lényegtelen mozzanatok, elviselhető elidegenedés, meg vállvonogatós humor - és némi kikacsintás ránk, mert Jim Jarmusch (Florida, a paradicsom; Törvénytől sújtva) tudja, hogy mi szeretjük őt. És aki ismeri Jarmuscht, az tényleg szereti is, aki pedig nem, annak ez a 11 rövid filmecske sem fog sokat mondani.
Rendszerint két, véletlenül összefutó embert láthatunk, akik kissé kényelmetlenül érzik magukat a másik társaságában, banális dolgokról beszélgetnek és persze kávéznak, meg rá is gyújtanak - ami ma már nem annyira korrekt politikailag, tíz év múlva pedig nyilván bűnözésnek fog számítani. Ugyan többnyire akad valamilyen csattanó, ha nem is nagy, de nem ez számít, hanem azok a színészek és zenészek, akik saját nevükön, önmagukat alakítva játsszák végig frappáns és improvizatív helyzetgyakorlataikat. Iggy Pop és Tom Waits zseniális mint a két sértődékeny rockveterán, Bill Murray soha nem volt ilyen fanyar, az összeesküvéselméleteivel házaló Steve Buscemi pedig a legszórakozatóbbak közé tartozik, de láthatjuk a Wu-Tang Clan tagjait, Jack és Meg White-ot a White Stripesból és persze Roberto Benignit is, amint más helyett megy el fogorvoshoz. 
 
Persze sokaknak mindez nem lesz újdonság, hiszen az első három kisfilmet jópár évvel ezelőtt már láthattuk a mozikban, Jarmusch pedig ezeket gondolta tovább összesen 17 év során. Vagyis nem sietette el, és ez látszik is. A látszólag véletlenszerű epizódokat ugyanis apró, szinte észrevétlen strukturális elemek - a filmkritkusok kedvencei - kötik össze, visszatérő motívumokkal és szövegrészetekkel, amiket lehetne elemezni, de minek? Elég annyi, hogy ez egy nyugis, hátradőlősen laza kis filmecske, csupa jó arccal, és kit zavar, hogy nem szól semmiről?
Vízer
2004.12.07
|
Coffe & Cigarettes
amerikai-japán-olasz filmszatíra, 95 perc, 2003
Majdnem tucatnyi kisfilm egy rakás jó fej zenésszel és színésszel arról, milyen káros a cigi és a kávé, mégis milyen jólesik leülni egy feketére és rágyújtani, közben pedig hülyeségekről dumálni.
Rendező:

Jim Jarmusch

Forgalmazza: Budapest Film


Film premierek

Elrabolt világ

amerikai sci-fi, 109 perc, 2019

Mi

amerikai horror, 116 perc, 2019

Életem értelmei

belga-francia filmdráma, 98 perc, 2018

Colette

amerikai-angol életrajzi dráma, 111 perc, 2018

Bazi nagy francia lagzik 2.

francia vígjáték, 99 perc, 2019

A világ gyengéd közönye

francia-kazahsztáni filmdráma, 100 perc, 2018
Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Filmek a TV-ben
H
18
K
19
Sze
20
18:10
Az alkirály háza
angol történelmi film, 2017
18:10
A nyughatatlan
amerikai dráma, 2005
18:10
18:30
Sidney Hall eltűnése
amerikai film, 2017
18:45
Hajsza a győzelemért
amerikai-német-angol akciófilm, 2013
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.