Az évszázad gyermekei

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
Egy szókimondó feminista írónő és egy fiatal excentrikus költőzseni erősen bimbódzó, majd vad és dekadens szerelmi históriája egyenesen a XIX. századi Franciaország zavarbaejtően gyönyörű fővárosából.
A szépen vezetett és vágott történethű mozik nagy előnye, hogy miközben átadjuk magunkat az érzelmi vibrálásnak és a múlt századi atmoszféra – Párizsra különösen jellemző – fülledt bájának, addig szolidan ki is művelődünk az adott kor, és a szóban forgó személyek egy-egy pregnánsabb státuszából, karakterisztikumából. Diane Kurys, aki írója, producere és rendezője is a jelen filmnek, igen okosan, mértéktartó rajongással, de jellemzően női szemszögből futott neki George Sand viharos párizsi éveinek, leginkább a művészetére, életvitelére és erkölcstelen románcára fókuszálva.
 
George Sand – ex Dudevant báróné – válása után Párizsba költözik két kis lurkójával, ahol azonnal megfertőzi a nagyvárosi művészvilág, és mert megélni sem ártana valamiből, álnéven írogatni kezd. Feminista hangvételű, szenvedélyeses írásai, és férfiruhába bújtatott formás idomai kellően kiakasztják a helyi értelmiségi elitet. Eleinte az elismert, ifjú művésztalentum, Alfred de Musset baráti jobbjába kapaszkodik, későbbiekben a viharos kapcsolat egyéb testrészekre is kitér… 
Természetesen a kor, amiben éltek képtelen volt elfogadni a morálisan megalapozatlan kapcsolat létjogosultságát, így a szerelmesek előtt nem állhatott hosszú, boldog jövő, de amit megéltek tartalmas és egetrengető volt. 
 
Juliette Binoche megejtően hiteles George Sand bőrében, és persze gyönyörű, mint mindig. 
 
 
macsek
2007.10.03
|
Les enfants du siecle
francia filmdráma, 135 perc, 1999
Két író, egy szerelem. A. de Musset és a férfiruhát öltő, pipázó G. Sand szerelmének látványos története a francia szalonoktól a mesebelien tarka Velencéig.
Rendező:

Diane Kurys

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
18:15
James Bond: Aranyszem
amerikai akciófilm, 1995
18:20
A lelőhely
kanadai sci-fi, 2018
18:25
Herkules
amerikai animációs film, 1997
18:25
A belleville-i zsaru
francia vígjáték, 2018
18:35
Kisasszonyok
amerikai romantikus film, 1994
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
30
K
31
Sze
1
Cs
2
P
3
18:12
Mr. Bean
2015, I. évad, 22. rész: Bean Hotel
18:15
Tini titánok, harcra fel!
2013, II. évad, 291. rész: Brian
18:15
4es iker fotó
Clean évad, 3. rész: 312
18:15
Percy és a tigris mesék
francia animációs sorozat (ism.)
18:21
Mr. Bean
2015, I. évad, 23. rész: Jurassic Bean
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.