Az évszázad gyermekei

est.hu:
7/10
|
olvasói
(0)
Egy szókimondó feminista írónő és egy fiatal excentrikus költőzseni erősen bimbódzó, majd vad és dekadens szerelmi históriája egyenesen a XIX. századi Franciaország zavarbaejtően gyönyörű fővárosából.
A szépen vezetett és vágott történethű mozik nagy előnye, hogy miközben átadjuk magunkat az érzelmi vibrálásnak és a múlt századi atmoszféra – Párizsra különösen jellemző – fülledt bájának, addig szolidan ki is művelődünk az adott kor, és a szóban forgó személyek egy-egy pregnánsabb státuszából, karakterisztikumából. Diane Kurys, aki írója, producere és rendezője is a jelen filmnek, igen okosan, mértéktartó rajongással, de jellemzően női szemszögből futott neki George Sand viharos párizsi éveinek, leginkább a művészetére, életvitelére és erkölcstelen románcára fókuszálva.
 
George Sand – ex Dudevant báróné – válása után Párizsba költözik két kis lurkójával, ahol azonnal megfertőzi a nagyvárosi művészvilág, és mert megélni sem ártana valamiből, álnéven írogatni kezd. Feminista hangvételű, szenvedélyeses írásai, és férfiruhába bújtatott formás idomai kellően kiakasztják a helyi értelmiségi elitet. Eleinte az elismert, ifjú művésztalentum, Alfred de Musset baráti jobbjába kapaszkodik, későbbiekben a viharos kapcsolat egyéb testrészekre is kitér… 
Természetesen a kor, amiben éltek képtelen volt elfogadni a morálisan megalapozatlan kapcsolat létjogosultságát, így a szerelmesek előtt nem állhatott hosszú, boldog jövő, de amit megéltek tartalmas és egetrengető volt. 
 
Juliette Binoche megejtően hiteles George Sand bőrében, és persze gyönyörű, mint mindig. 
 
 
macsek
2007.10.03
|
Les enfants du siecle
francia filmdráma, 135 perc, 1999
Két író, egy szerelem. A. de Musset és a férfiruhát öltő, pipázó G. Sand szerelmének látványos története a francia szalonoktól a mesebelien tarka Velencéig.
Rendező:

Diane Kurys

(6 kép)


Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.