Magyar szépség

est.hu:
4/10
|
olvasói
5/10 (34)
Herendi András élelmiszer-technikus (Máté Gábor) élete összeomlani látszik: kirúgják munkahelyéről, felesége (Udvaros Dorottya) megcsalja egy sikeres topmenedzserrel, lánya, Erna (Hámori Gabriella) pedig kezd beleszeretni a szomszéd család szerencsétlen, drogdíler fiába, egy erőszakos volt katona sarjába (Fenyő Iván).
Amikor már úgy tűnik, semmi sem lehet ennél bonyolultabb, a középkorú férfi váratlanul, és a saját maga számára is megmagyarázhatatlan módon beleszeret lánya barátnőjébe, a szexis Szilviába, akit egy munkahelyi színielőadás szereplői közt pillant meg... 
 
A történet ismerős lehet azok számára, akik látták Sam Mendes 1999-es, öt Oscar-díjjal kitüntetett filmjét, az Amerikai szépséget (a mű nem véletlenül idézi címében is az amerikai mintát, ezenkívül számos gunyoros utalás - például az „Itt járt Kevin Spacey!” felirat - is jelzi a hasonlóságot). Csakhogy a Mendes-film cselekményét a magyar rendező ízekre szedi, és újra összerakja olyan módon, ahogy csak az ő filmjeire jellemző, így egyszerre lesz groteszk és abszurd, végtelenül szomorú és végtelenül mulatságos. 
 
Gothár Péter az amerikai filmen kívül azonban bőven merít saját korábbi munkáiból is: a szereplők néha úgy merednek bele egyenesen a kamerába, és néznek ki ránk a képből, mint a rendező első nagyjátékfilmjében, az Ajándék ez a napban, vicces, széteső nyelvezete, szójátékai pedig az Esterházy Péter posztmodern prózája nyomán készült munkáját (Idő van) idézik meg. 
 
A Magyar szépség 2003-ban elnyerte a 34. Magyar Filmszemle fődíját. 
fürkész
2006.08.17
|
magyar filmdráma, 107 perc, 2002
Egy élelmiszer-technikus, a felesége, egy erőszakos vállalkozó, egy szovjet katonatiszt, az ő felesége, egy zongoratanárnő és a szerelmes fiatalok: szemlefődíjas ezredvégi körkép sok pici apokalipszissel.
Rendező:

Gothár Péter

Színész:

Máté Gábor
(Herendi András)

Udvaros Dorottya
(Herendi Margó)

Börcsök Enikő
(Orosz felesége)

Hámori Gabriella
(Erna)

Szirtes Ági
(zongoratanárnő)

Fenyő Iván
(bringás)

Forgalmazza: HungariCom
(5 kép)


Film premierek

Men in Black: Sötét zsaruk a Föld körül

amerikai sci-fi vígjáték, 115 perc, 2019

Három egyforma idegen

angol dokumentumfilm, 96 perc, 2018

Csillagok határán

amerikai-angol-francia-lengyel-német sci-fi, 110 perc, 2018
Játék
AZ A BAAAJ... …hogy Kiki nem szeret kirándulni. És hogy anya mindig sokat dolgozik. És hogy a nagyi háza teli van pókokkal. És még annyi minden más is!
Filmek a TV-ben
18:15
Zoe
amerikai sci-fi, 2018
18:15
Lassú vágta
amerikai romantikus dráma, 2018
18:25
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
18:25
A bombák földjén
amerikai akciófilm, 2008
18:30
Scooby-Doo! Hold szörnyes őrület
amerikai animációs film, 2015
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.